스킵 네비게이션
> Cadangan Perjalanan> Hallyu
Hallyu

Laluan Sejarah Moden "K-Street"

Published Date : 21.10.2020 / Edited Date : 10.11.2020

  Laluan Sejarah Moden K-Street

 

Seperti yang dibutikan oleh populariti dan pengaruh filem "parasite", pelbagai produk berkaitan seperti kemeja-T, lencana, dan beg telah dikeluarkan hingga baru-baru ini, yang menjadi koleksi peminat filem. Antaranya, sabun yang dibuat seperti "Scholar Stones" yang muncul di setiap adegan penting menarik perhatian ramai. Di dalam filem itu, Min-hyuk (Park Seo-joon) seorang teman Ki-woo (Choi Woo-shik) memberikan "Scholar Stones" kepada keluarga Ki-taek sebagai hadiah yang dipercayai membawa kekayaan. Kisahnya bermula dengan pertemuan Kiwoo dan Minhyuk. Dan lorong lama di mana pertemuan itu berlangsung kini menjadi lokasi penggambaran filem bertaraf dunia. Selain itu, terdapat banyak lorong di Seoul dengan daya tarikan yang menarik perhatian peminat filem ini. Mari sama-sama ikuti lorong ini untuk mengenali Seoul dengan lebih mendalam.


 

 

Kedai serbaneka di mana segalanya bermula

Doejissal Supermarket(Woori Supermarket)

Doejissal Supermarket(Woori Supermarket)

 

Min-hyuk dan Ki-woo minum di hadapan “Woori Supermarket” di sebuah lorong usang. Min-hyuk mencadangkan supaya Ki-woo untuk membuat kerja sambilan untuk mengajar Da-hye (Jung Ji-so), anak En. Park (Lee Sun-kyun). Kedua keluarga yang berbeza darjat ini bertemu dan Ki-woo menjadi tutor di rumah Mr. Park. "Doejissal Supermarket" adalah nama sebenarnya "Woori Supermarket," dan kedai runcit ini mempunyai suasana kedia serbaneka yang mesra yang biasa ditemui di mana kejiranan. Babak keluarga Ki-taek pergi ke rumah En. Park telah difilemkan di tangga berhampiran dengan pasar raya ini. Satu papan tanda telah digantung di dinding Pasar raya Doejissal. Panduan foto tersedia untuk pelawat mengambil foto kenangan. Pastikan anda tidak membuat bising ketika berada di sekeliling tempat ini kerana ia merupakan kawasan perumahan.

 

Doejissal Supermarket

Alamat: 707, Ahyeon-dong, Mapo-gu, Seoul

Waktu Operasi: Setiap hari 08:30 - 24:30

Tel.: +82-2-393-5806

Petunjuk: Stesen Chungjeongno (Subway Line 2, Exit 6) jalan 10 minit dari pintu keluar

 

 

Tarikan #1

Jalan yang menggabungkan masa kini dan masa silam

Jungnim-ro shop street

 

Jungnim-ro adalah sebuah jalan yang panjang dari Stesen Chungjeongno ke Stesen Seoul. Ketika Seoullo 7017 dibuka pada tahun 2017, orang ramai mula mengenali bahawa lorong ini sebagai tempat yang memastikan atmosfera dan memori moden Seoul. Kafe dan restoran yang unik mendorong orang ramai untuk memuat naik gambar di laman sosial. Ia bercampur dengan kedai lama Seolleongtang (sup tulang lembu) dan barbeku untuk menggabungkan suasana era dan masa yang berbeza. Panjang Jungnim-ro hanya kira-kira 600m, tetapi ia juga boleh membawa anda ke lorong menarik yang lain seperti Yeomcheongyo Handmade Shoes Street, Mallijae-ro dan Cheongpa-ro.

 

Jungnim-ro

Alamat: Jungnim-dong, Jung-gu, Seoul

Petunjuk: Stesen Chungjeongno (Subway Line 2, Exit 5) jalan 5 minit dari pintu keluar

 

 

Tarikan #2

Skywalk bagi warga Seoul

Seoullo 7017 telah bertukar daripada lebuh raya lama kepada skywalk untuk warga Seoul. Seoullo disukai oleh orang ramai sebagai sky garden dengan bunga dan pokok yang cantik serta sebagai laluan pejalan kaki yang bersambung dengan kawasan yang berhampiran, seperti Stesen Seoul, Namdaemun Market, Cheongpa-dong dan Jungnim-dong.

 

Seoullo 7017

Alamat: 33, Toegye-ro, Jung-gu, Seoul

Tel.: +82-2-313-7017

Laman web:   seoullo7017.co.kr

Petunjuk: Stesen Seoul (Subway Line 1, Exit 2) 3 minit dari pintu keluar

 

 

Tarikan #3

Lorong yang membawa kenangan lama dan emosi baru

Mallijae-ro ialah sebatang lorong yang menyambungkan Seoullo 7017 dan Gongdeokogeori. Kafe dan restoran di bangunan lama membangkitkan rasa retro. “The House 1932” ialah sebuah kafe yang menggunakan reka bentuk luar rumah kolonial Jepun dari tahun 1930an. ‘Very Street Kitchen’ ialah sebuah restoran fusion yang bertapak dalam bangunan yang telah dibina lebih daripada beratus-ratus tahun dahulu.

 

Mallijae-ro

Alamat: 4-11, Gongdeok-dong, Mapo-gu, Seoul

Petunjuk: Stesen Seoul (Subway Line 1/4, Exit 15) (#133) 5 minit dari pintu keluar

 

 

Tarikan #4

Seosomun History Park, tempat istirehat dan peringatan

Seosomun adalah tempat suci di mana umat Katolik mati syahid pada zaman Joseon. Pope Francis mengunjungi tempat ini pada tahun 2014. Taman ini dibangunkan dengan mewujudkan kawasan rehat dikelilingi hutan hijau dan bunga di lamannya. Seosomun Shrine History Museum dikendalikan di bawah tanah untuk memamerkan pameran bersejarah dan karya seni.

 

Seosomun History Park

Alamat: 5, Chilpae-ro, Jung-gu, Seoul

Waktu Operasi: 09:30 - 17:30 (Selasa, Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad), 09:30 - 20:30 (Rabu), ditutup pada hari Isnin

Tel.: +82-2-3147-2404

Petunjuk: Stesen Chungjeongno (Subway Line 2/5, Exit 4) 7 minit dari pintu keluar

 

 

Tarikan #5

Stesen Seoul lama berubah menjadi kompleks budaya

Stesen Seoul lama dari tahun 1925 telah diperbaharui menjadi Culture Station Seoul 284 sebagai ruang budaya dan seni, satu ketika dahulu dikenali sebagai Stesen Gyeongseong. Pameran, persembahan, acara kebudayaan, dan pelbagai program diadakan di sini sepanjang tahun.

 

Culture Station Seoul 284

Alamat: 1, Tongil-ro, Jung-gu, Seoul

Waktu Operasi: Selasa-Ahad 10:00 - 19:00

Tel.: +82-2-3407-3500

Laman web:   www.seoul284.org

Petunjuk: Station Seoul (Subway Line 1/4, Exit 2)

 

 

 

 

 

 

Restoran #1

Ganjang-gejang (soy-marinated crab)

Restoran Jinmi Sikdang (진미식당) ini hanya menjual Ganjang-gejang (soy-marinated crab). Hidangan yang dijamin rasanya iui menggunakan ketam dari pantai barat. Kami mencadangkan untuk membuat tempahan sebelum melawat kerana restoran hanya menyediakan jumlah hidangan ketam yang terhad setiap hari.

 

Jinmi Sikdang

Alamat: 186-6, Mapo-daero, Mapo-gu, Seoul

Waktu Operasi: Isnin-Sabtu 12:00 - 20:00, waktu rehat 15:30 - 17:00, ditutup pada hari Ahad dan cuti

Tel.: +82-2-3211-4468

Laman web:   thejinmi.modoo.at

Petunjuk: Stesen Aeogae (Subway Line 5, Exit 4) 5 minit dari pintu keluar

 

 

Restoran #2

Savory and soft tofu restaurant

Tauhu di restoran ini dibuat menggunakan susu soya yang pekat dan sedikit air garam, merangsang rasa manis dan savouri kacang soya dan tekstur lembut seperti susu. Tauhu di restoran ini dibuat menggunakan susu soya yang pekat dan sedikit air masin, merangsang rasa manis dan savouri kacang soya dan tekstur lembut yang serupa dengan susu. Stew tauhu dengan udang pilihan adalah menu utama yang sedap, tetapi tempat ini juga terkenal dengan pork wrap dan braised wild rockfish.

 

Hwanggeum Kongbat

Alamat: 9, Mapo-daero 16-gil, Mapo-gu, Seoul

Waktu Operasi: Hari bekerja 11:30 - 21:30, waktu rehat 15:00 - 17:00, hujung minggu 11:30 - 21:00 tiada waktu rehat

Tel.: +82-2-313-2952

Petunjuk: Stesen Aeogae (Subway Line 5, Exit 4) 5 minit dari pintu keluar

 

 

Restoran #3

Mi sejuk Pyeongyang, dengan sup yang lazat

EEulmildae digambarkan sebagai salah sebuah daripada tiga buah restoran mi sejuk Pyongyang yang terbaik di Seoul selain daripada Eulji Myeonok dan Uraeok. Orang ramai mula beratur panjang di hadapan kedai hampir setiap hari. Kami mencadangkan untuk memesan mungbean pancakes sebagai hidangan sampingan bersama mi sejuk Pyongyang.

 

Eulmildae (을밀대)

Alamat: 24, Sungmun-gil, Mapo-gu, Seoul

Waktu Operasi: Daily 11:00 - 22:00, closed on national holidays

Tel.: +82-2-717-1922

Petunjuk: Stesen Daeheung (Subway Line 6, Exit 2) 6 minit dari pintu keluar

 

 

 

 

Beli-belah #1

Yeomcheongyo Handmade Shoes Street di mana master pembuat kasut berkumpul

Yeomcheongyo Handmade Shoes Street

 

Ramai orang mungkin akan mengingati Seongsu-dong ketika berbicara tentang handmade shoe street di Seoul, tetapi Yeomcheongyo Handmade Shoes Street adalah handmade shoe street di Korea yang wujud sejak 100 tahun lalu sekitar tahun 1920-an. Jalan ini dikenali sebagai "Seoul Future Heritage" pada tahun 2013 kerana sejarah dan nilainya. Pembuat kasut yang berpengalaman selama puluhan tahun boleh ditemui di jalan ini, dan terdapat 25 kedai kasut buatan tangan.Sekiranya anda mencari cenderahati unik dalam perjalanan anda, mungkin anda boleh mendapatkan sepasang kasut buatan tangan yang sesuai dengan kaki dengan memilih jenis kulit, warna, dan aksesori yang anda suka.

 

Yeomcheongyo Handmade Shoes Street

Alamat: 10 -2, Chilpae-ro, Jung-gu, Seoul

Waktu Operasi: Varies among stores

Laman web:   yeomcheonshoes.modoo.at

Petunjuk: Stesen Seoul (Subway Line 1 /4, Exit 3) 7 minit dari pintu keluar

 

 

 

 

#Seoul Guided Walking Tour

Seoul Guided Walking Tour ialah satu program untuk pelancong berjalan kaki dengan pemandu pelancong dan mendengar cerita tentang tarikan pelancong di Seoul. Program ini menawarkan sebanyak 32 laluan dan anda boleh membuat tempahan di  'dobo.visitseoul.net' . Perkhidmatan ini adalah percuma.

 

Recommended course - Penerokaan Senibina Moden & Kontemporari di Seoullo

“Seoullo 7017 Modern and Contemporary Architecture Tour” adalah salah satu Guided Walking Tour yang menjejak senibina Seoul. Anda boleh melawati Son Kee Chung Memorial Hall, Yakhyeon Catholic Church, St. Joseph Apartment, dan Chungjeonggak dan mendengar cerita moden dan kontemporari sambil berjalan dari Stesen Seoul ke Chungjeongno.

▶ Exploration of Modern & Contemporary Architecture at Seoullo:   Click Here

 

 

※ Sila ambil perhatian bahawa maklumat di atas adalah tertakluk kepada perubahan dari masa ke semasa.

Tags

#Parasite #Hwanggeum Kongbat #Jungnim-ro #Doejissal Supermarket #Mapo Gongdeok Market #Seoullo 7017 #Mallijae-ro #K-Movie

예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 3일 전까지 가능합니다.
 • 기존 등록된 예약 중 그룹별 정원을 초과하지 않는 예약에 한하여 1일 전 17시까지 추가예약 가능합니다.
 • 최소 출발 인원은 3인부터 입니다. 관광일 2일 전 17시까지 누적예약인원이 3인 미만일 경우 예약은 자동 취소되며, 출발 및 취소 여부는 문자와 메일로 안내드립니다.
 • 다음달 예약은 전달 15일 이후부터 가능합니다.
 • 주말 및 공휴일, 봄 가을 성수기에는 예약이 조기 마감될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 보호자가 동반하지 않는 만 14세 미만의 하동 관광객의 경우 현장에서 취소됩니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최대 6개월 전부터 최소 5일 전 까지 신청 가능합니다.
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 특히 주말 및 공휴일, 봄(4~5월) 가을(9~11월) 성수기에는 예약이 조기마감 되오니 이 점 유의하여 주시기 바랍니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.
  (최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 경복궁, 창덕궁, 창경궁, 덕수궁 35인 이상 관람 시, 해당 궁궐 사이트에서 15일 전 단체 입장신청이 필요합니다. (2014.1.1.부터 시행)
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 보호자가 동반하지 않는 만 14세 미만의 하동 관광객의 경우 현장에서 취소됩니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 덕수궁의 경우 복지카드를 지참한 관광객에 한하여 무료입장이 가능합니다.
  ※ 중증(1~3급) 동반인 포함 2명 무료※ 경증(4~6급) 장애인 본인 1인만 무료
 • 보호자 또는 보조자가 동반하지 않을 경우 이용이 불가능 합니다.※ 별도의 보조자가 없는 경우 사무국으로 문의 바랍니다. (02-6925-0777)
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.(최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 덕수궁의 경우 복지카드를 지참한 관광객에 한하여 무료입장이 가능합니다.
  ※ 중증(1~3급) 동반인 포함 2명 무료
  ※ 경증(4~6급) 장애인 본인 1인만 무료
 • 본 프로그램은 수화해설 중심으로 진행되며, 수화가 불가능한 경우 이용이 불가합니다.
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.
  (최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 본 코스는 보행약자(거동이 불편한 고령자, 장애인, 유모차 이용자 등)를 위한 코스입니다.
 • 보호자를 동반하지 않을 시 이용이 불가능 합니다.※ 보행약자 1명당 보호자 최소 1인 이상 동반
  ※ 전동보장구(전동휠체어, 전동스쿠터 등) 사용자의 경우 보호자 1인당 보행약자 최대 4인까지 동반 가능
  희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.(최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
Read before Reservation
 • Reservation shall be made at least 3 days before the tour day.
 • Reservation for the next month is available after 15th of the previous month.
 • Reservation may be closed early during weekend, holiday, and peak season in spring and fall.
 • Seoul Guided Walking Tour Office and Seoul culture and tourism guide are not liable for the safety accidents during the Seoul Guided Walking Tour.
 • Reservation for unaccompanied tourist under 14 will be canceled on site.
 • All reservations are canceled when Seoul Guided Walking Tour is unavailable due to Particulate Matter Reduction Measure or other weather conditions (heat wave, typhoon, heavy rain). (As of the date before the tour day)
Read before Reservation
 • Reservation shall be made at least 1 week before the tour day.
 • The course is for tourists with mobility problems (Senior, people with disability, stroller user).
 • You may not use the course without an assistant (or companion)
  ※ At least one assistant shall accompany a tourist with mobility problem
  ※ In case of electric assisting device users (electric wheelchair, electric scooter users), one assistant may accompany up to 4 tourists with mobility problem
 • Reservation may be canceled when a guide is unavailable on the desired date and course.
 • Seoul Guided Walking Tour Office (02-6925-0777) will contact you to confirm reservation.
  (At least 5 days~1 month before tour day) Reservation may be canceled when Seoul Guided Walking Tour Office cannot reach you for more than 3 times.
 • Seoul Guided Walking Tour Office and Seoul culture and tourism guide are not liable for the safety accidents during the Seoul Guided Walking Tour.
 • All reservations are canceled when Seoul Guided Walking Tour is unavailable due to Particulate Matter Reduction Measure or other weather conditions (heat wave, typhoon, heavy rain). (As of the date before the tour day)
予約前の案内事項
 • 予約は観光日を基準として少なくとも3日前まで可能です。
 • 翌月の予約は、前月の15日から可能です。
 • 週末及び祝日、春秋シーズンには予約が早めに締め切られる場合があります。
 • 解説を進行する時に発生する安全事故に対し、徒歩観光事務局と
  ソウル文化観光解説士は責任を負いません。
 • 保護者を伴わない万14歳未満の児童観光客の場合、現場でキャンセルされます。
 • PM 2.5(ピーエムにてんご)の非常低減措置発令及びその他の気象悪化(猛暑、台風、暴雨など)によって徒歩観光の運営が困難な場合、すべての予約は一括キャンセルされます。
  観光日前日基準)
予約前の案内事項
 • 予約は観光日を基準として少なくとも1週間前まで可能です。
 • 本コースは、移動弱者(移動が不自由な高齢者、障害者、ベビーカー利用者など)のためのコースです。
 • 補助人(或いは同行人)を伴わない場合は利用できません。
   ※歩行弱者1人当たり少なくとも1人以上の補助人を伴う
   ※電動補助具(電動車椅子、電動スクーターなど)使用者の場合、補助人1当たり歩行弱者最大4人まで同伴可能
 • ご希望の日付及びコースに活動可能な解説士がいない場合、予約はキャンセルされることがあります。
 • 予約を確認するため、徒歩観光事務局(02-6925-0777)で確認のための連絡が行われます。
  (少なくとも5日~1ヶ月前)3回以上電話が通じない場合、予約が取り消されることがあります。
 • 解説を進行する時に発生する安全事故に対し、徒歩観光事務局とソウル文化観光解説士は
  責任を負いません。
 • PM 2.5(ピーエムにてんご)の非常低減措置発令及びその他の気象悪化(猛暑、台風、暴雨など)によって
   徒歩観光の運営が困難な場合、すべての予約は一括キャンセルされます。
   (観光日前日基準)
预约前说明事项
 • 观光日基准最少3日前方可进行预约。
 • 下个月的预约可从前月15日开始。
 • 周末及公休日、春秋旺季的预约可早期结束。
 • 进行解说时,对于有可能发生的安全事故,徒步观光事务局和首尔文化观光
  解说员概不负责。
 • 未伴随保护者的未满14岁儿童游客,会在现场取消观光。
 • 因发布微尘紧急低减措施及其他气象恶化(暴热、台风、暴雨等),无法运营 徒步观光时,所有预约会批量取消。
  (观光前日基准)
预约前说明事项
 • 观光日基准最少1日前方可进行预约。
 • 本线路是为了行动不便者(行动不便的高龄者、残疾人、婴儿车利用者等)的路线。
 • 无辅助人员(或同行人)伴随时,不可利用。
  ※ 步行不便者1名至少需要1名以上的辅助人员陪同。
  ※ 电动辅助器具(电动轮椅、电动独轮车等)使用者时,每一位辅助人员最多可陪同 4名步行不便者。
 • 希望观光的日期及线路上无解说员时,预约有可能被取消。
 • 为了确认预约,徒步观光事务局(02-6925-0777)会致电进行确认。
  (最少5日~一个月前) 3次以上无法连接时,预约将被取消。
 • 进行解说时,对于有可能发生的安全事故,徒步观光事务局和首尔文化观光解说员概不负责。
 • 因发布微尘紧急低减措施及其他气象恶化(暴热、台风、暴雨等),无法运营 徒步观光时,所有预约会批量取消。
  (观光前日基准)
預約前說明事項
 • 觀光日基準最少3日前方可進行預約。
 • 下個月的預約可從前月15日開始。
 • 周末及公休日、春秋旺季的預約可早期結束。
 • 希望观光的日期及线路上无解说员时,预约有可能被取消。
 • 進行解說時,對於有可能發生的安全事故,徒步觀光事務局和首爾文化觀光解說員概不負責。
 • 未伴隨保護者的未滿14歲兒童遊客,會在現場取消觀光。
 • 因發布微塵緊急低減措施及其他氣象惡化(暴熱、臺風、暴雨等),無法運營 徒步觀光時,所有預約會批量取消。(觀光前日基準)
預約前說明事項
 • 觀光日基準最少1日前方可進行預約。
 • 本線路是為了行動不便者(行動不便的高齡者、殘疾人、嬰兒車利用者等)的路線。
 • 無輔助人員(或同行人)伴隨時,不可利用。
  ※ 步行不便者1名至少需要1名以上的輔助人員陪同。
  ※ 電動輔助器具(電動輪椅、電動獨輪車等)使用者時,每壹位輔助人員最多可陪同 4名步行不便者。
 • 希望觀光的日期及線路上無解說員時,預約有可能被取消。
 • 為了確認預約,徒步觀光事務局(02-6925-0777)會致電進行確認。
  (最少5日~壹個月前) 3次以上無法連接時,預約將被取消。
 • 進行解說時,對於有可能發生的安全事故,徒步觀光事務局和首爾文化觀光 解說員概不負責。
 • 因發布微塵緊急低減措施及其他氣象惡化(暴熱、臺風、暴雨等),無法運營 徒步觀光時,所有預約會批量取消。 (觀光前日基準)