스킵 네비게이션
Keselamatan
> Maklumat Perjalanan> Bantuan Pelancong> Keselamatan
Perkara Yang Anda Perlu Tahu Untuk Kekal Selamat di Seoul
Nasihat Perjalanan

Sama ada anda melancong dalam kumpulan atau sendirian, anda boleh yakin bahawa Seoul adalah tempat yang selamat untuk dilawati. Selagi langkah berjaga-jaga keselamatan asas diambil, tiada sebarang masalah yang menghalang anda menjelajah bandar ini. Berikut adalah beberapa tips untuk menikmati perjalanan yang selamat dan tidak dapat dilupakan di Seoul.

Pertama, ikut peraturan keselamatan asas. Kebanyakan bahagian Seoul adalah selamat dan bebas untuk berkeliaran di waktu siang dan malam, walaupun untuk wanita yang melancong bersendirian. Selagi langkah keselamatan asas diambil, seperti mengelakkan lorong gelap dan tempat letak kereta, perkara yang membahayakan dan tidak mahu boleh dielakkan.

Sekiranya anda berhadapan dengan polis yang memakai gear rusuhan, jangan bimbang. Dalam kebanyakan kes, polis rusuhan berada di sana sebagai langkah berjaga-jaga. Hanya jauhkan diri daripada sebarang konfrontasi yang mungkin berlaku.

Sekiranya berlaku insiden, pergi ke balai polis yang berhampiran atau dail 112. Jika anda merupakan mangsa serangan atau jenayah lain, di waktu siang atau malam, pergi ke balai polis yang berhampiran untuk memfailkan laporan.

Langkah Berhati-hati teksi
 • Pastikan pemandu teksi menggunakan meter dan pastikan anda hanya membayar harga yang tertera pada meter, tanpa mengira bilangan orang yang menaiki teksi bersama anda (tol dibayar secara berasingan).
 • Anda boleh meminta pemandu teksi untuk memberikan jangkaan tambang perjalanan ke destinasi yang anda ingini.
Langkah Berjaga-jaga ‘Call Van’
 • Pastikan pemandu memahami destinasi anda yang sebenar dan sentiasa berunding harga tambang sebelum anda menaiki kenderaan.
 • 'Call Van' berwarna hitam dan lebih besar saiznya daripada teksi biasa. Mereka tidak memasang sistem meter, jadi semak harga sebelum anda menaiki van tersebut.
Langkah Berjaga-jaga Membeli-belah
 • Anda disarankan untuk membeli di kedai yang menyenaraikan harga mereka dengan jelas
 • Jika anda telah meminta pembelian dihantar melalui pos, sila semak dan pastikan jumlah item, keadaan item, tarikh penghantaran dan cara menghubungi kedai (telefon/emel), dan sentiasa minta resit.
Langkah Berjaga-jaga Restoran / Vendor Jalanan
 • Di restoran, anda disarankan untuk menyemak harga pada menu sebelum anda membuat pesanan.
 • • Sesetengah vendor makanan jalanan mungkin tidak memaparkan harga mereka. Dicadangkan agar anda menanyakan harga sebelum membuat pesanan.
Polis

Balai polis boleh di dapati di seluruh bandar. Kebanyakan balai polis tidak mempunyai kakitangan yang berbahasa Inggeris tetapi dapat memberikan perkhidmatan pentafsiran secara percuma sekiranya terdapat kecemasan. Jika anda merupakan mangsa serangan atau jenayah lain, di waktu siang atau malam, pergi ke balai polis yang berhampiran untuk memfailkan laporan atau dail 112.

Group of Police image

Sama ada melancong secara berkumpulan atau sendirian, anda boleh yakin bahawa Seoul adalah tempat yang selamat untuk dikunjungi. Untuk memastikan keselamatan maksimum semua pelancong antarabangsa, pegawai polis pelancongan melakukan rondaan di kawasan pelancongan utama di Seoul, termasuk Myeong-dong, Itaewon, dan Dongdaemun. Hubungi 1330 untuk mencari pegawai polis pelancongan berdekatan anda.

Perkhidmatan Polis Pelancong
 • 101 pegawai anggota polis pelancong meronda di kawasan pelancongan utama Seoul
 • Pencegahan aktiviti haram, termasuk caj berlebihan oleh peniaga dan pemandu teksi
 • Perkhidmatan bantuan dan pentafsiran pelancong dalam bahasa Inggeris, Jepun dan Cina
 • Penyelesaian masalah dan aduan yang mungkin timbul semasa melancong
Kecemasan

Sekiranya terdapat kecemasan, sila hubungi jabatan relevan yang disenaraikan di bawah.
Jabatan Polis: 112 (untuk kecurian, serangan dan jenayah lain)
Jabatan Bomba: 119 (untuk kemalangan am dan ambulans)
Pusat Maklumat Perubatan Kecemasan: 1339 (bantuan perubatan untuk pelawat antarabangsa)
Pusat Maklumat Pelancong: 1330 (untuk sebarang bantuan berkaitan pelancongan lain)