langkau navigasi
Telefon & Internet
> Maklumat Perjalanan> Sebelum Berlepas ke Seoul> Telefon & Internet


Kekal Berhubung di Seoul

1. Cara untuk Membuat Panggilan Domestik dalam Korea

Untuk membuat panggilan domestik dalam Korea, dail kod kawasan yang diikuti dengan nombor telefon.


Kod Kawasan Metropolitan

Seoul (02), Incheon (032), Gwangju (062), Busan (051), Daegu (053), Daejeon (042), Ulsan (052)


Kod Kawasan Wilayah

Gyeonggi-do (031), Gangwon-do (033), Chungcheongbuk-do (043), Chungcheongnam-do (041), Jeollabuk-do (063), Jeollanam-do (061), Gyeongsangbuk-do (054), Gyeongsangnam-do (055), Jeju-do (064)


2. Cara untuk Membuat Panggilan Antarabangsa dari Korea

Dail mana-mana nombor keluar antarabangsa yang berikut

001, 002, 005, 008, 00365, 00700, 00770

Kemudian, dail kod negara daripada negara yang anda panggil ( Senarai kod negara )


Dail kod kawasan tempatan dan nombor telefon

Untuk membuat panggilan ke luar negara, mulakan dengan mana-mana nombor keluar antarabangsa yang disenaraikan di atas dan kemudian dail kod negara +1 kod kawasan dan nombor telefon.

Cth.) 001+1+555+123-4567


3. Cara untuk Membuat Panggilan ke Korea dari Luar

Ketika membuat panggilan ke Korea dari luar, mula-mula dail kod keluar negara anda (jika berkenaan), kemudian, kod (+82) negara ROK + kod kawasan (buang 0) dan nombor telefon.

Ex) 001+1+82+2-123-4567


Sewa Telefon

Telefon mudah alih boleh disewa daripada syarikat telekom utama seperti LG, SK dan KT di lobi ketibaan di Lapangan terbang Antarabangsa Incheon dan Gimpo. Untuk menyewa telefon, anda perlu memberikan pasport dan kad kredit anda. Telefon yang disewa mesti dipulangkan ke kaunter yang sama telefon mudah alih itu disewa. Telefon juga tersedia untuk disewa di kebanyakan hotel utama. Setiap pembawa mengecaj kira-kira KRW 3,000/sehari dengan tambahan caj panggilan keluar sebanyak KRW 100/10 saat. Panggilan masuk tidak melibatkan sebarang caj kepada penerima. Caj data mudah alih boleh jadi berbeza-beza, tetapi biasanya sekitar KRW 5,000/hari. Kedua-dua 3G dan 4G tersedia dalam semua tetapi kebanyakan kawasan luar bandar negara.


Setelah anda menyewa telefon, sila muat turun aplikasi mudah alih Melawat Seoul, i Tour Seoul. Aplikasi ini akan meletakkan semua maklumat penting yang anda perlukan untuk menavigasi dan menikmati Seoul terus dari hujung jari anda.


· Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon: Tingkat 1, Lobi Ketibaan (Dibuka 24 jam)

· Lapangan Terbang Antarabangsa Gimpo: Lobi Ketibaan, Tingkat 1, Terminal Antarabangsa (07:00 - 23:00)

 

Maklumat lanjut tentang sewa telefon


KT Roaming Center

SK Telecom Roaming Center

LG U+ Roaming Center


Kad SIM Prabayar

Kad SIM Prabayar boleh dibeli dalam talian dan diambil di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon. Boleh juga untuk membeli kad SIM prabayar di lapangan terbang.


Kad SIM Korea 

Kad SIM EG 

 

Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon


Balai Ketibaan (Tingkat 1)

- Kedai serbaneka CU Di Pintu 5 (Dibuka 24 jam)

- Kedai serbaneka CU Di Pintu 10 (Dibuka 24 jam)

- Kedai serbaneka CU Di Pintu 13 (Dibuka 24 jam)

- Kedai buku: Di Pintu 7 (08:00 - 20:00)

- Tingkat B1, AREX Airport Rail Service Transportation Center (SIM Data sahaja: 09:00 - 19:00)


Lapangan Terbang Antarabangsa Gimpo

 

Terminal Antarabangsa

- Tingkat 3, kedai serbaneka 7-11 (Dibuka 24 jam)


Terminal Domestik

- Tingkat 3, kedai serbaneka 7-11 (Dibuka 24 jam)


Kad SIM prabayar juga tersedia untuk dibeli di kebanyakan kedai serbaneka di sekitar Seoul, seperti CU, 7-11 dan GS25. Walaupun kad SIM prabayar boleh didapati di Seoul, namun ia adalah lebih mudah jika anda membelinya di lapangan terbang, dan prosesnya tidak rumit.


Telefon berbayar

Telefon berbayar boleh didapati di lapangan terbang, stesen kereta api bawah tanah dan tarikan pelancong utama. Di Korea, anda akan menjumpai telefon yang menerima duit syiling, kad prabayar dan kad kredit, serta telefon yang hanya menerima duit syiling dan telefon yang hanya menerima kad. Untuk menggunakan telefon yang menerima kad, anda mesti membeli kad telefon prabayar daripada kedai serbaneka, menggunakan kad T-Money atau kad kredit, atau dail kumpul.

* Kad datang dalam nilai KRW 3,000, KRW 5,000 dan KRW 10,000.


Telefon yang menerima duit syiling, menerima duit syiling KRW 10, 50 dan 100, sementara telefon yang mengambil kad, menerima kad prabayar, kad T-Money dan kad kredit. Pelawat perlu maklum bahawa telefon berbayar mungkin sukar dicari di sesetengah kawasan, memandangkan kebanyakan warga Korea bergantung kepada telefon mudah alih atau telefon pintar.


Menggunakan Telefon Berbayar


Jika anda menggunakan telefon berbayar yang mengambil kad, mula-mula, angkat ganggang dan masukkan kad anda. Baki yang tinggal akan dipaparkan. Masukkan nombor telefon yang anda ingin dail. Untuk menggunakan kad T-Money, pegang kad di pembaca kad. Telefon akan mengeluarkan bunyi setelah kad anda dibaca, selepas itu anda boleh mendail nombor yang anda ingin panggil. Untuk telefon yang menggunakan duit syiling, depositkan jumlah yang diperlukan dan kemudian dail nombor tersebut.


* Panggilan tempatan berharga KRW 70 bagi setiap 180 saat. Panggilan ke telefon mudah alih berharga KRW 70 untuk setiap 38 saat.


Akses Internet  

Akses Internet tersedia secara meluas di seluruh Seoul. Lapangan terbang, hotel, pusat maklumat pelancong, kemudahan awam seperti stesen kereta api bawah tanah dan kereta api, serta banyak restoran dan kafe mempunyai akses Internet Wi-Fi, LAN atau kedua-duanya. Anda juga boleh menyambung dengan Internet di kereta api KTX. Anda juga boleh pergi ke kafe Internet yang dipanggil “PC bang” atau bilik PC yang boleh didapati di kebanyakan kawasan komersial dan perumahan di bandar. Kosnya kira-kira KRW 1,000/jam.


Wi-Fi


Internet tanpa wayar tersedia secara meluas di Seoul, yang menyediakan hampir 10,000 Wi-Fi hot spots percuma. Pusat perkhidmatan dan institusi awam seperti pusat transit, lapangan terbang, hospital, universiti dan juga banyak tempat pelancong menawarkan akses awam secara percuma. Kebanyakan hotel, kedai, kafe, restoran dan juga teksi menawarkan akses Wi-Fi percuma, tetapi anda perlu meminta kata laluan atau perlu log masuk ke sistem mereka.


Pelawat juga boleh membayar akses daripada syarikat telekom seperti KT, SK dan LG dengan mengelog masuk dan membayar menggunakan kad kredit di hot spot yang tersedia. Kad prabayar juga tersedia untuk dibeli di kebanyakan kedai serbaneka dan kosnya kira-kira KRW 1,000/jam atau KRW 3,000/hari.


Pelawat yang memerlukan akses Wi-Fi konsisten juga boleh menyewa penghala mudah alih (selalunya dipanggil “eggs” atau “Wi-Fi poket”) untuk mendapatkan hot spot daripada penyedia telekom seperti KT dan SK di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon dan Gimpo. Ia boleh ditempah secara dalam talian dan diambil terus di meja perkhidmatan sewa telefon penyedia telekom. Agensi sewa lain boleh didapati di tempat pelancong utama seperti Stesen Seoul, Insa-dong dan Myeong-dong. Penghala mudah alih biasanya berharga antara KRW 5,000 dan 10,000 sehari untuk disewa.