langkau navigasi
> Cadangan Perjalanan> Hallyu
Hallyu

Lokasi ‘Squid Game’ di Seoul

Published Date : 06.12.2021 / Edited Date : 06.12.2021
Gambar bertulis: Squid Game Locations in Seoul

‘Squid Game’ merupakan sebuah siri Netflix yang menjadi perbualan hangat oleh orang ramai di seluruh dunia. Hasil populariti siri ini, semakin ramai orang yang tertarik dan berminat dengan budaya Korea. Kebelakangan ini, terdapat ribuan video cabaran Dalgona (Dalgona Challenge) yang dimuat naik di YouTube. Di Perancis, kedai pop-up ‘Squid Game’ Telefonah dibuka dengan jayanya dan orang ramai boleh bermain permainan yang terdapat di dalam siri tersebut. Ribuan orang beratur untuk mencuba sendiri permainan Dalgona di kedai pop-up ini! Sebagaimana para peminat BTS tertarik dengan Korea, budaya Korea, dan Bahasa Korea, orang ramai di seluruh dunia juga menjadi semakin tertarik dan berminat dengan Korea serta permainan tradisional Korea kerana siri ‘Squid Game’. Tambahan pula, ianya dianggarkan bahawa semakin ramai pelancong yang akan melancong ke Korea apabila perjalanan antarabangsa dibuka semula selepas kes COVID-19 reda. Ramai orang dijangka untuk mengunjungi Korea terutamanya lokasi-lokasi utama ‘Squid Game’. Oleh itu, kami akan memilih dan menyenaraikan lokasi-lokasi terbaik ‘Squid Game’ yang terdapat di bandar Seoul. Jika anda tertanya-tanya di manakah lokasi-lokasi penggambaran ‘Squid Game’, artikel ini akan dapat membantu menjawab segala persoalan anda. Malah, kami berasa sangat gembira dan tidak sabar untuk menanti kehadiran anda di sini!

No. 1

Trend ‘Squid Game’ Paling Popular

Gerai Dalgona berdekatan Hyehwa Station
Tiga gambar. Sebuah gambar Dalgona segitiga di atas talam hijau di bahagian kiri atas. Sebuah gambar tangan memegang talam berwarna merah diisi dengan Dalgona di bahagian kiri bawah. Sebuah gambar pemilik kedai membuat Dalgona di bahagian kanan.

Trend kopi Dalgona kini sudah lapuk. Sekarang, Dalgona sendiri sudah menjadi sangat popular. Sebelum ini, Dalgona tidaklah popular dan ia hanyalah gula-gula dari zaman kanak-kanak ibu bapa kita. Permainan Dalgona dianggap sebagai satu permainan lapuk dan hampir dilupakan oleh generasi sekarang tetapi kini merupakan salah satu cabaran yang paling popular. Malah, Dalgona Telefonah menjadi satu fenomena pada tahun lalu melalui kopi Dalgona, manakala tahun ini, Dalgona sekali lagi menjadi fenomena melalui siri Netflix ‘Squid Game’ dan menjadi gula-gula paling popular di seluruh dunia. Terdapat sebuah gerai Dalgona terletak berdekatan dengan Hyehwa Station yang merupakan pembekal gula-gula bagi siri tersebut. Menurut pemilik gerai, Dalgona berbentuk payung yang dijilat dengan bersungguh-sungguh oleh Seong Gi-Hoon, boleh didapati di gerai ini. Anda akan berasa seperti anda benar-benar di dalam siri ‘Squid Game’ memandangkan ia merupakan Dalgona yang sama digunakan di dalam siri ini. Kunjungilah gerai Dalgona berdekatan Hyehwa Station jika anda ingin merasa Dalgona sebenar yang digunakan di dalam siri ‘Squid Game’.

Gerai Dalgona berdekatan Hyehwa Station

Ikon Alamat   Alamat   17 Daehak-ro 10 Gil Jongno-gu Seoul (di hadapan Daehangno Art Theater)

Ikon tren bagi Pengangkutan   Pengangkutan   Tren: Subway Line 4 Hyehwa Station Exit 2 (140m)

No. 2

Trek Lumba ‘Squid Game’

Sangbong Bus Terminal
Empat gambar. Bahagian kiri atas: Sebuah gambar bangunan di sebuah terminal. Bahagian kiri bawah: Gambar ruangan menunggu. Bahagian kiri atas: Gambaran platform di terminal. Bahagian kiri bawah: Gambaran ruangan menunggu.

Sangbong Bus Terminal bukanlah terminal bas yang asing bagi kebanyakan askar generasi terdahulu kerana disinilah mereka akan menaiki bas untuk menuju ke kem tentera. Namun, semenjak Gangnam Express Bus Terminal dibuka, semakin berkurangan orang yang menggunakan kemudahan stesen bas ini. Kini, Sangbong Bus Terminal kelihatan usang dan lusuh. Walaupun begitu, ia masih tetap dibuka untuk penduduk yang tinggal di sekitar Sangbong Bus Terminal. Akhir-akhir ini, Sangbong Bus Terminal menjadi semakin terkenal hasil populariti siri Netflix ‘Squid Game’. Terminal bas ini merupakan lokasi di mana Seong Gi-Hoon bertemu dengan Saebyeok buat pertama kali seTelefonah memenangi banyak wang hasil berjudi dan dikejar oleh pemiutang. Selain itu, terminal bas ini juga merupakan tempat yang baik untuk anda berhenti berehat sekiranya anda dalam perjalanan ke Chuncheon, Gapyeong, atau Cheongpyeong. Lebih-lebih lagi, terdapat juga Mangwoo Station laluan Gyeongchun Line, pasar raya, dan pusat beli-belah yang terletak berdekatan, memudahkan para pengunjung untuk berhenti dan makan tengah hari apabila dalam perjalanan ke luar bandar.

Sangbong Bus Terminal

Ikon Alamat Alamat 117 Sangbong-ro Jungnang-gu Seoul

Ikon jam bagi Waktu Operasi Waktu Operasi Sila rujuk pada maklumat operasi

Ikon telefon Telefon +82-2-323-5885

Ikon tren bagi Pengangkutan Pengangkutan Tren: Gyeongui Jungang Line / Gyeongchun Line Mangwoo Station Exit 1 (6 minit)

Ikon komputer bagi Laman web Rasmi dan pautan lain Laman web Rasmi http://www.sbtr.co.kr/

No. 3

Permainan Ddakji yang Menarik dan Popular

Yangjae Citizen's Forest Station (Platform ke arah Gangnam)
Empat Gambar. Bahagian kiri atas: Gambaran Yangjae Citizen’s Forest Station di waktu senja. Bahagian kiri bawah: Yangjae Citizen’s Forest Station(Platform ke arah Gangnam). Bahagian kanan atas: Gambar kiosk dan bangku dimana mereka bermain Ddakji. Bahagian kanan atas: Gambar tren berpintu terbuka di stesen.

Bagi mereka yang telah menonton siri Netflix ‘Squid Game’, babak di mana Seong Gi-Hoon bertemu dan bermain Ddakji bersama Gong Yoo pastinya merupakan satu babak yang tidak dapat dilupakan. Ramai orang yang bermain Ddakji setelah menonton ‘Squid Game’ kerana perasaan nostalgia terhadap permainan tradisional tersebut. Ia mengingatkan mereka terhadap zaman kanak-kanak, ketika mereka sering bermain Ddakji di sekolah mahupun di taman permainan. Di dalam siri tersebut, Seong Gi-Hoon dan Gong Yoo bermain Ddakji di stesen kereta api bawah tanah, membuatkan babak ini kelihatan lebih menarik. Kadang-kala, stesen kereta api bawah tanah Korea tampak seperti ruang siber di dalam filem cereka sains (SF), contohnya seperti Yangjae Citizen’s Forest Station. Platform yang menuju ke arah Gangnam stesen ini mirip seperti kapal angkasa berwarna putih, menghasilkan suasana yang aneh untuk bermain Ddakji. Bagi masyarakat Korea, ia hanyalah merupakan sebuah stesen kereta api bawah tanah. Namun sekarang, kisah ‘Squid Game’ sudah terpahat di stesen ini. Jika anda tertanya-tanya mengenai lokasi permainan Ddakji di permulaan siri ‘Squid Game’, datanglah ke Yangjae Citizen’s Forest Station (Platform yang menuju ke arah Gangnam). Di samping itu, di luar stesen ini terdapat Yangjae Citizen’s Forest. Jadi, anda bukan sahaja boleh melawat lokasi ‘Squid Game’, malah anda juga boleh menikmati pemandangan Han River yang sangat indah dan menawan.

Yangjae Citizen's Forest Station (Platform ke arah Gangnam)

Ikon Alamat   Alamat   116 Maeheon-ro Seocho-gu Seoul

Ikon jam bagi Waktu Operasi   Waktu Operasi   Sila rujuk maklumat operasi

Ikon tren bagi Pengangkutan   Pengangkutan   Tren: Shinbundang Line Yangjae Citizen’s Forest Station

No. 4

Permulaan Gganbu (Squid Game)

CU Ssangmun Cawangan Uicheon
Tiga Gambar. Bahagian kiri atas: Gambar CU Ssangmun Cawangan Uicheon. Bahagian kanan atas: Gambar teres dimana Oh Il-Nam dan Seong Gi-Hoon berjumpa. Bahagian kanan: Gambaran kedai dari perspektif lain.

Antara suasana menarik yang dapat dialami hanya di Korea ialah suasana menikmati makanan ringan sambil meluangkan waktu di hadapan kedai serbaneka. Salah satu perkara yang ingin dilakukan oleh pelancong asing di Korea adalah untuk menikmati makanan ringan di kedai serbaneka, walaupun bagi kebanyakan masyarakat Korea, tiada apa yang istimewa dalam aktiviti ini. Namun, ia merupakan satu budaya unik Korea yang banyak dipertontonkan dalam drama Korea. Budaya ini juga turut dimasukkan di dalam siri ‘Squid Game’ dimana Seong Gi-Hoon terserempak dengan Oh Il-Nam ketika sedang minum soju di hadapan kedai serbaneka. Kebanyakan orang asing menganggap babak ini unik dan pelik apabila melihat Seong Gi-Hoon minum di hadapan kedai serbaneka dalam suasana yang gelap. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa minum minuman keras di dalam atau luar kedai serbaneka merupakan satu kesalahan dari segi undang-undang, tidak seperti yang ditunjukkan di dalam filem atau rancangan TV. Oleh itu, jika anda berkunjung ke mana-mana kedai serbaneka, nikmatilah makanan ringan bersama soda. Kedai serbaneka dari siri ‘Squid Game’ adalah CU Ssangmun Cawangan Uicheon dan ia juga merupakan Ssangmun-dong yang sama dari drama Korea, Reply 1988. Jadi, anda boleh melawat Ssangmun-dong dan CU dari ‘Squid Game’ dalam masa yang sama!

CU Ssangmun Cawangan Uicheon

Ikon Alamat Alamat 11 Uicheon-ro 39-Gil Dobong-gu Seoul

Ikon jam bagi Waktu Operasi Waktu Operasi 24/7

Ikon telefon Telefon +82-2-906-0337

Ikon tren bagi Pengangkutan Pengangkutan Tren: Ui-Sinseol Line April 19th National Cemetery Station Exit 1 (689m)

Tags

#Netflix #LokasiSquidGame #Dalgona #KDrama #KMovie.KCulture #DalgonaGame #LeeJungJae #SquidGame #SquidGameDalgona

예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 3일 전 까지 가능합니다.
 • 최대 3명까지 예약가능합니다.
 • 기존 등록된 예약 중 그룹별 정원을 초과하지 않는 예약에 한하여 1일 전 17시 까지 추가 예약 가능합니다.
 • 다음달 예약은 전달 15일 이 후부터 가능합니다.
 • 해설 프로그램 참여 시에는 반드시 마스크를 착용하여 주시기 바랍니다.
 • 발열 또는 호흡기 증상(열, 기침, 가래, 근육통, 코막힘, 인후통 등)이 있는 경우 프로그램 참여를 삼가하여 주시기 바랍니다.
 • 프로그램 시작 전 온도 체크가 진행됩니다. 체온이 37.5도 이상일 경우 이용이 제한됩니다.
 • 보호자가 동반하지 않는 만 14세 미만의 하동 관광객의 경우 현장에서 취소됩니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 서울도보해설관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 한국어를 모국어로 사용하는 대한민국 국민의 경우, 외국어 해설 신청이 불가능합니다.
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최대 6개월 전부터 최소 5일 전 까지 신청 가능합니다.
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 특히 주말 및 공휴일, 봄(4~5월) 가을(9~11월) 성수기에는 예약이 조기마감 되오니 이 점 유의하여 주시기 바랍니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.
  (최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 경복궁, 창덕궁, 창경궁, 덕수궁 35인 이상 관람 시, 해당 궁궐 사이트에서 15일 전 단체 입장신청이 필요합니다. (2014.1.1.부터 시행)
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 보호자가 동반하지 않는 만 14세 미만의 하동 관광객의 경우 현장에서 취소됩니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 덕수궁의 경우 복지카드를 지참한 관광객에 한하여 무료입장이 가능합니다.
  ※ 중증(1~3급) 동반인 포함 2명 무료※ 경증(4~6급) 장애인 본인 1인만 무료
 • 보호자 또는 보조자가 동반하지 않을 경우 이용이 불가능 합니다.※ 별도의 보조자가 없는 경우 사무국으로 문의 바랍니다. (02-6925-0777)
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.(최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 덕수궁의 경우 복지카드를 지참한 관광객에 한하여 무료입장이 가능합니다.
  ※ 중증(1~3급) 동반인 포함 2명 무료
  ※ 경증(4~6급) 장애인 본인 1인만 무료
 • 본 프로그램은 수화해설 중심으로 진행되며, 수화가 불가능한 경우 이용이 불가합니다.
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.
  (최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 본 코스는 보행약자(거동이 불편한 고령자, 장애인, 유모차 이용자 등)를 위한 코스입니다.
 • 보호자를 동반하지 않을 시 이용이 불가능 합니다.※ 보행약자 1명당 보호자 최소 1인 이상 동반
  ※ 전동보장구(전동휠체어, 전동스쿠터 등) 사용자의 경우 보호자 1인당 보행약자 최대 4인까지 동반 가능
  희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.(최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
Read before Reservation
 • Reservations must be made at least three days prior to the tour date.
 • Group reservations up to 3people are being accepted on the line.
 • Additional reservations are?permitted for pre-existing reservations that do not exceed the limited number of three people per group and may be made one day prior to the tour date by 5 PM.
 • Reservations for the following month are available from the 15th of the current month.
 • Masks are required for participation in all tour programs.
 • Please refrain from participating in any tour programs should you be experiencing any symptoms, including fever, coughing, congestion, muscle pain, stuffy nose, and/or sore throat.
 • Temperature readings will be conducted for all participants prior to the tour. Those with a reading over 37.5°C are prohibited from tour participation.
 • Reservations for tourists 14 years & under without an accompanying adult or guardian shall be canceled on site.
 • [As of one day prior to the tour date] All reservations shall be canceled in the event of emergency particulate matter reduction measures taken and/or inclement weather conditions, including excessive heat waves, typhoons, heavy rain, and more, that may impede Seoul Guided Walking Tour operations.
 • The Seoul Guided Walking Tour administration office and tour guide affiliates are not responsible for any accidents that happen to occur during the tour program.
Read before Reservation
 • Reservation shall be made at least 1 week before the tour day.
 • The course is for tourists with mobility problems (Senior, people with disability, stroller user).
 • You may not use the course without an assistant (or companion)
  ※ At least one assistant shall accompany a tourist with mobility problem
  ※ In case of electric assisting device users (electric wheelchair, electric scooter users), one assistant may accompany up to 4 tourists with mobility problem
 • Reservation may be canceled when a guide is unavailable on the desired date and course.
 • Seoul Guided Walking Tour Office (02-6925-0777) will contact you to confirm reservation.
  (At least 5 days~1 month before tour day) Reservation may be canceled when Seoul Guided Walking Tour Office cannot reach you for more than 3 times.
 • Seoul Guided Walking Tour Office and Seoul culture and tourism guide are not liable for the safety accidents during the Seoul Guided Walking Tour.
 • All reservations are canceled when Seoul Guided Walking Tour is unavailable due to Particulate Matter Reduction Measure or other weather conditions (heat wave, typhoon, heavy rain). (As of the date before the tour day)
予約前の案内事項
 • 観光予定日を基準として最小3日前まで予約可能です。
 • 最大3名様までお電話やメールでご予約をお願いいたします。
 • 既に予約されたコースの中で、グループ別の定員を超えない予約に限り、観光予定日の1日前の17時まで追加での予約が可能です。
 • 翌月の予約は前月の15日から可能です。
 • 解説プログラム参加時は、必ずマスク着用をお願いします。
 • 発熱または呼吸器症状(熱、咳、痰、筋肉痛、鼻づまり、喉の痛み等)がある場合は、解説プログラムへのご参加はお控えください。
 • 解説プログラムの開始前に検温を実施しています。体温が37.5度以上の場合はプログラム利用が制限されます。
 • 保護者が同伴しない満14歳未満の観光客は、現場でキャンセルとなります。
 • PM2.5非常低減措置の発令およびその他の気象状況の悪化(猛暑、台風、豪雨等)により徒歩観光の運営が難しい場合は、すべての予約が一括キャンセルされます。(観光予定日の前日基準)
 • 解説が行われる際に発生した安全事故について、ソウル徒歩解説観光事務局とソウル文化観光解説士は責任を負いません。
予約前の案内事項
 • 予約は観光日を基準として少なくとも1週間前まで可能です。
 • 本コースは、移動弱者(移動が不自由な高齢者、障害者、ベビーカー利用者など)のためのコースです。
 • 補助人(或いは同行人)を伴わない場合は利用できません。
   ※歩行弱者1人当たり少なくとも1人以上の補助人を伴う
   ※電動補助具(電動車椅子、電動スクーターなど)使用者の場合、補助人1当たり歩行弱者最大4人まで同伴可能
 • ご希望の日付及びコースに活動可能な解説士がいない場合、予約はキャンセルされることがあります。
 • 予約を確認するため、徒歩観光事務局(02-6925-0777)で確認のための連絡が行われます。
  (少なくとも5日~1ヶ月前)3回以上電話が通じない場合、予約が取り消されることがあります。
 • 解説を進行する時に発生する安全事故に対し、徒歩観光事務局とソウル文化観光解説士は
  責任を負いません。
 • PM 2.5(ピーエムにてんご)の非常低減措置発令及びその他の気象悪化(猛暑、台風、暴雨など)によって
   徒歩観光の運営が困難な場合、すべての予約は一括キャンセルされます。
   (観光日前日基準)
预约前说明事项
 • 观光日基准最少3日前方可进行预约。
 • 最多可以预约3个人。
 • 在已登记的预约团体中,只接待不超过预约人数的团体,可在前一天17时前追加预约。
 • 下个月的预约可从前一月15日开始。
 • 参加徒步观光解说活动时必须佩戴口罩。
 • 如有发热或呼吸道症状(发烧、咳嗽、痰液、肌肉痛、鼻塞、咽喉痛等),请避免参与解说活动。
 • 活动开始前将进行体温测试,超过37.5度者将被限制参与解说活动。
 • 无保护者随同的未满14岁儿童游客,会在现场取消解说活动。
 • 因发布微尘紧急低减措施及其他气象恶化(暴热、台风、暴雨等)无法运营徒步观光解说活动时,所有预约会批量取消。(观光前日基准)
 • 对于解说活动中发生的安全事故,首尔徒步解说旅游事务局和首尔文化观光解说社不予负责。
预约前说明事项
 • 观光日基准最少1日前方可进行预约。
 • 本线路是为了行动不便者(行动不便的高龄者、残疾人、婴儿车利用者等)的路线。
 • 无辅助人员(或同行人)伴随时,不可利用。
  ※ 步行不便者1名至少需要1名以上的辅助人员陪同。
  ※ 电动辅助器具(电动轮椅、电动独轮车等)使用者时,每一位辅助人员最多可陪同 4名步行不便者。
 • 希望观光的日期及线路上无解说员时,预约有可能被取消。
 • 为了确认预约,徒步观光事务局(02-6925-0777)会致电进行确认。
  (最少5日~一个月前) 3次以上无法连接时,预约将被取消。
 • 进行解说时,对于有可能发生的安全事故,徒步观光事务局和首尔文化观光解说员概不负责。
 • 因发布微尘紧急低减措施及其他气象恶化(暴热、台风、暴雨等),无法运营 徒步观光时,所有预约会批量取消。
  (观光前日基准)
預約前說明事項
 • 最晚請於預約日期3天前完成預約。
 • 最多可以预约3个人。
 • 已完成預約的團體若人數超過限制,可於前一天下午5點前追加預約。
 • 每月15日將開放下個月的預約。
 • 參與解說觀光時請務必佩戴口罩。
 • 若有發燒或呼吸道症狀(發燒、咳嗽、咳痰、肌肉酸痛、鼻塞、喉嚨痛),請避免參與本活動。
 • 活動開始前將進行體溫測量。若體溫超過37.5度,將無法參與本活動。
 • 未有保護者同行的未滿14歲兒童遊客,會在現場取消參與資格。
 • 因發布微塵緊急降低措施及其他天氣惡化(暴熱、台風、豪雨等),無法進行徒步觀光時,所有預約將取消。(預約日期前日基準)
 • 進行解說時,對於有可能發生的安全事故,首爾徒步解說觀光事務局和首爾文化觀光解說員概不負責。
預約前說明事項
 • 觀光日基準最少1日前方可進行預約。
 • 本線路是為了行動不便者(行動不便的高齡者、殘疾人、嬰兒車利用者等)的路線。
 • 無輔助人員(或同行人)伴隨時,不可利用。
  ※ 步行不便者1名至少需要1名以上的輔助人員陪同。
  ※ 電動輔助器具(電動輪椅、電動獨輪車等)使用者時,每壹位輔助人員最多可陪同 4名步行不便者。
 • 希望觀光的日期及線路上無解說員時,預約有可能被取消。
 • 為了確認預約,徒步觀光事務局(02-6925-0777)會致電進行確認。
  (最少5日~壹個月前) 3次以上無法連接時,預約將被取消。
 • 進行解說時,對於有可能發生的安全事故,徒步觀光事務局和首爾文化觀光 解說員概不負責。
 • 因發布微塵緊急低減措施及其他氣象惡化(暴熱、臺風、暴雨等),無法運營 徒步觀光時,所有預約會批量取消。 (觀光前日基準)