langkau navigasi
> Cadangan Perjalanan> Destinasi Pilihan Seoulite
Destinasi Pilihan Seoulite

Musim Bunga adalah segala hal yang berkaitan dengan bunga. Nikmatilah semangat membeli -belah musim bunga di Pasar Bunga Seoul.

Published Date : 31.03.2022 / Edited Date : 27.04.2022
Musun Bunga adalah segala hal yang berkaitan dengan bunga.Nikmatilah semangat membeli-belah musim bunga di Pasar Bunga Seoul.

Tahun baru pada awal Januari telah berlalu, Musim sejuk pada akhir Februari juga telah pun meninggalkan kita dan kini bulan Mac mula memunculkan diri bersama indahnya musim bunganya yang menghidupkan kembali suasana indah yang hangat. Tetapi disebalik semua itu, musim bunga tersebut masih juga tidak kunjung tiba. Tanpa perlu bersabar lagi saya ingin menikmati musim bunga itu secepatnya. Tersentak daripada lamunan, sebuah idea terlintas di fikiran saya. Secara tiba-tiba, saya teringat dengan “Seoul Flower Market” iaitu sebuah tempat yang menarik di mana saya boleh merasakan musim bunga tanpa perlu menunggu musim bunga yang tidak kunjung tiba. Jantungku mula berdegup kencang. Saya lekas menuju ke lokasi pasar paling wangi di Seoul untuk menikmati dan merasai sendiri musim bunga yang hangat.

‘Bunga pada musim bunga sentiasa mempunyai debarannya tersendiri’
‘'Musim bunga tidak akan lengkap tanpa kuntuman-kuntuman bunga yang bermekaran’

1. Pasar Bunga Yangjae

“pusat pameran bunga terbesar di Korea.”
Gambar pintu masuk dengan tertera nama Pasar Bunga Yangjae
Deretan bunga-bunga di rak pasar bunga segar Gambar bunga dan tanaman yang menghiasi dalaman rumah hijau

Pada musim bunga, musim bunga akan diraikan seperti musim perayaan. Menjelang musim bunga berlangsung, pelbagai perayaan bunga akan diadakan di seluruh pelusuk Seoul. Cuba bayangkan padang luas yang penuh dengan bunga berwarna-warni serta dedaunan yang hijau. Pastinya senyuman akan sentiasa bermekaran dibibir kita. Walau bagaimanapun, angin musim bunga yang sepertinya cemburu, masih kesulitan dan masih sukar untuk mencari bunga. Ketika ini, jika anda ke Pasare Bungan Yangjae iaitu pasar bunga terbesar di seoul, anda pasti akan merasakan seperti sedang berada di tengah-tengah keramaian festival bunga yang berlangung dengan meriahnya.Pasar Bunga Yangjae yang terletak di Seocho-gu, Seoul merupakan pasar bunga terbesar di Korea sejak 1991. Pasar Bunga Yangjae yang terdiri daripada 'F Square' iaitu pusat pengalaman budaya bunga, tempat menjual bunga segar, rumah hijau dan pasar pokok.

Gambar bunga-bunga dan bunga tulip yang diambil dari jarak dekat

Di 'Pasar Saenghwa' yang terdapat di pasar awam, bukan sahaja mempunyai bunga-bungaan yang sudah tidak asing lagi seperti Freesia atau bunga tulip yang melambangkan musim bunga, serta bunga ros yang boleh dilihat sepanjang tahun, malah terdapat juga spesies bunga-bungaan yang mempesonakan mata memandang asbab kecantikannya, meskipun tidak diketahui namanya.. Anda boleh menikmati pemandangan indah tersebut dan membeli pelbagai jenis bunga yang tersedia sehingga anda terlupa untuk mengira jumlah dan jenis bunga yang dibeli.Pasar bunga dan tumbuhan ini terdiri daripada 2 bangunan iaitu bangunan Gadong dan bangunan Nadong. Apabila anda melihat ke arah pokok, orkid, tumbuhan hiasan, bunga liar, dan bonsai, anda akan menikmati suasana seperti berada di dalam rumah hijau.Apabila anda menyukai seseorang, anda pasti ingin mengetahui lebih lanjut tentang mereka. Begitu juga dengan tumbuhan. Sama seperti haiwan peliharaan, seseorang juga mempunyai tumbuhan peliharaan. Ketika berada di Pasar Bunga Yangjae, anda boleh belajar tentang tumbuhan kegemaran anda. Kawasan F Square menyediakan peluang sedemikian. Kawasan ini dipenuhi dengan pelbagai tumbuhan, di mana anda boleh menikmati bunga dan merasai pelbagai pengalaman yang sangat berguna, seperti kelas gubahan bunga dan berkebun yang turut menawarkan kelas khas untuk warga asing. Malangnya,memandangkan aktiviti ini memerlukan penglibatan secara fizikal, aktiviti tersebut pada masa ini, ditangguhkan kerana pandemik Covid-19 yang melanda. Namun begitu, kami pasti bahawa anda akan mendapat meneroka dan menimba pengalaman yang berkaitan dengan bunga dalam masa yang terdekat.

Deretan pokok Bunga Teluki yang disusun berdasarkan warnanya
Kelopak bunga Freesia kuning yang sedang bermekaran satu per satu

Mari kita bawa musim bunga dari Pasar Bunga Yangjae ke rumah di mana anda boleh menikmati dan mengenali banyak tumbuhan. Bermula dari tumbuhan Monstera yang indah untuk hiasan dalaman rumah, di mana kehadiran dedaunan yang besar membawa maksud berita yang baik belaka, beralih terhadap tumbuh-tumbuhan yang subur dan kaktus yang menutupi badan mereka dengan duri tetapi di sebaliknya mempunyai kelembutannya tersendiri, sehinggalah kembali kepada bunga segar yang menarik perhatian dengan warna-warna megah berkarisma seperti pesta bunga api dan bauan aroma yang mempersonakan.Di pasar bunga tersebut, Bunga dan pokok baharu akan didatangkan secara segar setiap minggu pada setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat. Semakin awal anda datang berkunjung, lebih banyak bunga dan tumbuhan segar yang anda boleh lihat dan nikmati. Lebih menarik lagi, jika anda mempunyai resit pembelian, anda juga boleh mendapatkan diskaun bayaran tempat letak kereta. (Diskaun 50% untuk jam pertama, percuma untuk 1 jam dengan resit melebihi KRW 50,000, percuma untuk 2 jam dengan resit melebihi KRW 100,000). Di ruangan bawah tanah, mereka juga menjual bunga-bunga berbungkus. Oleh itu, jika anda ingin membawa bersama musim bunga yang dibalut cantik atau ingin memberi kepada seseorang untuk dijadikan sebagai hadiah musim bunga, anda boleh berkata, 'Musim bunga ini, mungkin ia akan bermula dengan nota romantik yang hangat!'

 • Alamat Pasar Bunga, 27, Gangnam-daero, Seocho -gu, Seoul
 • Jam beroperasi Kedai Grosir Bunga Segar: (Hari bekerja) 00:00~13:00 KST
  Kedai bunga: 18:00~20:00 KST
 • Telepon +82-2-579-8100

2. Pasar Bunga Terminal Bas Ekspres Gangnam

“Jika anda tahu bahawa musim bunga dan
bunga-bungaan segar berada betul-betul di sebelah anda”
Permandangan langit biru dan papan tanda pasar bunga Terminal Gangnam Express

Apabila musim berganti, tidak dapat disangkal, perasaan resah akan menyelubungi.Kawasan sekeliling akan kedengaran bunyi makhluk-makhluk kecil yang sedang bercicipan, dan kuntuman bunga bermekaran indah di kuntuman dahannya. Namun, jauh dilubuk hati ini merasakan, sepertinya musim sejuk masih tidak kunjung reda. Adakah ia masih juga akan dirasai walaupun pada musim bunga? Jika anda rasa ingin segera menikmati pertengahan musim bunga dengan segera, Jangan tunggu lagi. Mari kita nikmati bersama. Kemana lagi, jika tidak Ke 'Pasar Bunga Terminal Bas Ekspres Gangnam'.

Suasana sibuk pasar bunga di Terminal Bas Express Gangnam dengan kehadiran orang ramai sedang membeli bunga
Gambar gerbang masuk pasar bunga Terminal Bas Express Gangnam tingkat 3 Deretan bunga yang tersususn disertakan tanda nama didepannya Gambar bunga baron dan pompom Angle yang diambil dari jarak dekat

Di Kawasan ini, terdapat terminal bas yang akan pergi ke setiap kawasan di Seoul yang akan mempunyai pasar bunga. Tempat ini mudah diakses kerana ia terletak di Terminal Bas Ekspres Laluan Subway 3. Dengan kedudukan strategik, gedung serbaneka ini adalah tempat yang terbaik untuk membeli-belah kerana terletak di kawasan yang sibuk iaitu Kedai-kedai terminal ekspres bawah tanah yang mempunyai pusat membeli-belah yang terkenal.Pasar bunga Terminal Bas Ekspres Gangnam, memberikan pilihan kepada pengunjung untuk mendapatkan bunga hidup yang segar ataupun bunga hiasan plastik yang indah dengan menyediakan pasar bunga hidup dan pasar bunga hiasan plastik. Tarikan utama tempat ini adalah ia menyediakan pelbagai bunga import berbanding yang ditawarkan tempat lain, serta terdapat banyak jenis deko hiasan dalaman untuk menghias bunga dan produk penjagaan tumbuhan khususnya berkaitan bunga. Oleh itu, Pengunjung yang datang biasanya datang untuk membuat jambangan perkahwinan mereka atau sekadar hanya untuk memenuhi kehendak mereka untuk menghiasi rumah mereka sendiri. Bunga import akan tersedia selepas tengah malam pada hari Rabu. Jika anda mengunjungi pasar tersebut selepas jam 2 pagi, anda boleh merasai suasana meriah sebuah pasar Bunga yang tidak dapat dirasakan dimana-mana selain tempat ini. Seperti kebanyakan pasar-pasar yang ada, semakin suntuk masa dengan masa tutup, semakin murah harganya. Lebih-lebih lagi di tempat-tempat yang akan menutup kedai pada hari Ahad. Anda boleh membeli dan memiliki bunga dengan harga yang lebih murah jika anda mengunjungi pasar pada hari Sabtu.

Gambar eyeliner dan bunga-bungaan yang terkena sinaran mentari yang diambil dari jarak dekat.

Jika anda tidak dapat melelapkan mata pada malam hari, Saya sarankan anda untuk ke Pasar Bunga Terminal Ekspres Gangnam. Anda akan merasakan musim bunga yang cerah dengan suasana pasar pagi dan Kemeriahan bunga bermekaran yang penuh dengan tenaga positif. Bagi mereka yang masih belum mengenali bunga-bunga tersebut, anda boleh merasai perhatian hangat dan kemesraan daripada penjual yang menulis nama pada setiap bunga yang ada. ' Musim bunga sedang menanti untuk menebarkan aromanya, betul-betul sangat dekat dengan kami. ' Anda hanya perlu menyambutnya dengan tangan yang terbuka.

 • Alamat Lantai 3, Line Gyeongbu, Terminal Bus Ekspres Gangnam, 194 Sinbanpo-ro, Seocho-gu
 • Jam beroperasi Pasar Saenghwa 23:30~12:00 KST
  Pasar Bunga Plastik 00:00~18:00 KST (Tutup jam 12:00 KST pada hari cuti / Tutup pada hari Ahad)
 • Telepon +82-2-535-2118

3. Namdaemun
Daedo Flower Shopping Mall

“Tempat di mana anda boleh menikmati musim bunga lebih lama di ”
Jambangan pasu-pasu besar yang dipenuhi dangan bunga ros dan bunga tulip

Saya sangat berharap agar musim bunga bertahan lebih lama. Saya ingin menikmati keindahan bunga musim bunga lebih lama, dan saya juga mahu mengunakan jaket panjang hangat dan digantung setiap hari. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan adalah sangat sukar untuk mengekalkan segala sesuatu untuk jangka masa yang lama. Oleh itu, jangan tunggu lagi. Mari menikmati pasar bunga yang menakjubkan di pasar bunga tertua di Seoul, yang telah berkerja keras menyediakan keindahan musim bunga yang lebih lama untuk tatapan orang ramai.

Gambar deretan stock bunga yang diambil dari jarak dekat Gambar Pokok Bunga Gerbera yang diambil dari jarak dekat
Jambangan bunga kecil yang ditempatkan dalam sebuah kotak

Pasar Bunga Namdaemun Daedo adalah pasar bunga tertua di Seoul yang telah beroperasi lebih daripada 40 tahun. Tidak seperti pasar lain, tempat ini dibuka sehingga lewat malam, jadi tiada halangan kepada mereka yang terbiasa bangun lewat untuk melawati pasar tersebut. Walaupun pasar ini lebih kecil daripada Pasar Bunga Yangjae atau Pasar Bunga Terminal Bas Ekspres, tempat ini mempunyai kelebihan tersendiri kerana terdapat banyak kedai runcit dan kedai-kedai kecil di sepanjang pasar tersebut. Walaupun pasar tersebut dibuka lebih lambat berbanding tempat lain, tetapi kebanyakan kedai biasanya akan bersiap sedia untuk tutup pada sebelah petang. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengunjungi pasar tersebut sebelum pukul 2 petang. Adalah disarankan untuk menggunakan pengangkutan awam ketika mengunjungi pasar tersebut. Hal ini kerana, tempat letak kereta yang disediakan adalah terhad memandangkan pasar ini terletak berhampiran dengan Pasar Namdaemun yang sibuk. Dan apabila bermulanya musim luruh, ia tidak bermakna musim bunga telah berakhir. Anda sentiasa boleh merasai musim bunga di Pasar Bunga Seoul, yang boleh anda lawati pada bila-bila masa. ' Jika hanya ada satu bunga yang cantik, ianya sentiasa pada musim bunga.'

 • Alamat Lantai 3 E-World, 21 Namdaemun Market 4-gil, Jung -gu, Seoul
 • Jam beroperasi Buka: 03:00 KST
  Waktu Tutup: Isnin, Selasa, Rabu, Khamis jam 15:00 KST / Jumaat, Sabtu: jam 16:00 KST ( Ahad tutup , Buka di pagi hari cuti umum )
 • Telepon +82-2-755-9513

4. Pasar Bunga Jongno

“Ketika saya berjalan, Ketika musim bunga”
Papan tanda di gerbang masuk bersertakan maklumat berkaitan Pasar Bunga Jongno iaitu pasar bunga di sebuah taman di pusat kota.
Deretan tanaman kecil disusun dengan pelbagai warna.

Apabila musim bunga tiba lagi, saya memerhati sekeliling tanpa perasan. Di manakah musim bunga yang indah itu? Dan di manakah menghilang kehangatan musim bunga? Dalam diam saya terus mencarinya. Di sepanjang jalan, bunga-bunga kecil yang ditemui membuat saya gembira, dan bau aroma manis yang tidak diketahui entah dari mana datangnya memberi khabar kepada musim bunga. Tempat ini adalah tempat di mana anda bertemu musim bunga secara kebetulan semasa berjalan di bawah mentari yang lebih hangat daripada semalam, 'Saya bertemu musim bunga di jalanan' di Jongno, pusat bandar Seoul.

Pada tahun sekitar tahun 1950-an, penjual benih bunga berkumpul berhampiran Pasar Dongdaemun untuk memulakan perniagaan di pasar bunga kecil. Kini pasar tersebut dikenali sebagai 'Pasar Bunga Jongno'. Di pasar ini anda boleh menemui anak benih pokok bunga seperti Orkid, Kaktus dan Succulents ringkas daripada rimbunan bunga warna warni sepanjang melawati tempat ini.

Pohon buah-buahan yang masak ranum juga dapat dilihat dan diperolehi di Pasar Bunga Jongno ini. Ia didirikan dengan menyerupai gerai-gerai di tepian kereta dan kelihatan seperti sedang santai berjalan-jalan. Selain itu, Bijian dan herba daun salad atau bijan juga dapat diperolehi dengan harga yang berpatutan. Bukan itu sahaja, vendor yang terdapat disini juga menyediakan perkhidmatan tanaman semula tanaman jika anda membeli tanaman dalam pasu.

Gambar pelbagai jenis tanaman Sukulen yang diambil dari jarak dekat
Bunga liar yang ditempatkan di dalam sebuah pasu di sebuah kedai di Pasar Bunga Jongno Gambar laluan Pasar Bunga Jongno yang dapat dilihat dalam sekilas pandang.

Berdekatan Pasar Bunga Jongno, terdapat pasar tradisional yang sangat terkenal dengan makanannya seperti Pasar Chungsin dan Pasar Gwangjang. Kehadiran tempat-tempat tersebut adalah sangat sesuai untuk mengubati kelelahan mental anda dengan melihat tumbuhan-tumbuhan yang menghijau dan berwarna-warni sambil menghilangkan rasa lapar yang membelenggu setelah puas melawati kawasan sekitar dengan makanan yang ditawarkan. Musim bunga masih berjejak dan akan berlalu dengan pantas . Mari ramai-ramai shopping musim bunga di Pasar Bunga Jongno terdekat di Seoul.

 • Alamat Bangunan Handeok, 25 Jong-ro 41-gil, Jongno- gu, Seoul
 • Jam beroperasi 09:00~18:00 KST (Tutup pada 12 Jun, cuti pada hari Ahad di minggu pertama dan ketiga bulan Julai dan Ogos)
Tags

#Pasar Bunga Yangjae #Pasar Bunga Terminal Bas Ekspres Gangnam #Namdaemun Daedo Flower Shopping Mall #Pasar Bunga Jongno

예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 3일 전까지 가능합니다.
 • 개인예약: 최대 10명
  ※ 경복궁/창경궁/창덕궁: 최대 20명
 • 기존 등록된 예약 중 그룹별 정원을 초과하지 않는 예약에 한하여, 1일 전 17시까지 추가 예약 가능합니다.
 • 코스별 정원을 초과하지 않는 경우, 다른 예약자와 함께 관광하게 될 수 있습니다.
 • 서울도보해설관광 프로그램은 예약접수와 동시에 해설사가 배정되므로 신중하게 예약해주시기 바랍니다.
 • 다음달 예약은 전달 15일 이후부터 가능합니다.
 • 해설 프로그램 참여 시 코로나19 감염 예방을 위해 반드시 마스크를 착용하여 주시기 바랍니다.
 • 발열 또는 호흡기 증상(열, 기침, 가래, 근육통, 코막힘, 인후통 등)이 있는 경우, 프로그램 참여를 삼가주시기 바랍니다.
 • 보호자가 동반하지 않는 만 14세 미만의 아동 관광객의 경우, 현장에서 취소됩니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우, 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 서울도보해설관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 한국어를 모국어로 사용하는 대한민국 국민의 경우, 외국어 해설 신청이 불가능합니다.
 • 예약 후 불가피하게 참석이 어려운 경우, 관광시간 기준 최소 4시간 전에 예약을 취소하여 주시기 바랍니다. 관광시간이 4시간 미만으로 남은 상태에서 예약을 취소하는 일이 2회 이상 발생할 경우, 향후 예약이 제한될 수 있습니다.
 • 개인예약은 1인부터 가능하나, 최소 출발 인원은 3인입니다. 관광일 2일 전까지 누적 예약인원이 3인 미만일 경우, 해당 예약은 자동 취소됩니다. 출발 확정 또는 예약취소의 경우, 문자로 안내해드리겠습니다.
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최대 6개월 전부터 최소 5일 전까지 신청 가능합니다.
 • 단체예약 : 11명 이상
  ※ 경복궁/창경궁/창덕궁: 21명 이상
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동 가능한 해설사가 없는 경우, 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 특히 주말 및 공휴일, 봄(4~5월)/가을(9~11월) 성수기에는 예약이 조기마감될 수 있으니 유의하여 주시기 바랍니다.
 • 예약확인을 위해 도보해설관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다. 관광일 기준 최소 5일 전~1달 전 3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시, 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 경복궁/창덕궁/창경궁/덕수궁 35인 이상 관람 시, 해당 궁궐 사이트에서 15일 전 단체 입장신청이 필요합니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 서울도보해설관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 보호자가 동반하지 않는 만 14세 미만의 아동 관광객의 경우 현장에서 취소됩니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우, 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
 • 서울도보해설관광은 문화관광해설사의 자원봉사활동으로 운영되는 프로그램으로, 영리 목적의 신청을 엄격히 제한하고 있습니다.
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 덕수궁의 경우 복지카드를 지참한 관광객에 한하여 무료입장이 가능합니다.
  ※ 중증(1~3급) 동반인 포함 2명 무료※ 경증(4~6급) 장애인 본인 1인만 무료
 • 보호자 또는 보조자가 동반하지 않을 경우 이용이 불가능 합니다.※ 별도의 보조자가 없는 경우 사무국으로 문의 바랍니다. (02-6925-0777)
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.(최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 덕수궁의 경우 복지카드를 지참한 관광객에 한하여 무료입장이 가능합니다.
  ※ 중증(1~3급) 동반인 포함 2명 무료
  ※ 경증(4~6급) 장애인 본인 1인만 무료
 • 본 프로그램은 수화해설 중심으로 진행되며, 수화가 불가능한 경우 이용이 불가합니다.
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.
  (최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 본 코스는 보행약자(거동이 불편한 고령자, 장애인, 유모차 이용자 등)를 위한 코스입니다.
 • 보호자를 동반하지 않을 시 이용이 불가능 합니다.※ 보행약자 1명당 보호자 최소 1인 이상 동반
  ※ 전동보장구(전동휠체어, 전동스쿠터 등) 사용자의 경우 보호자 1인당 보행약자 최대 4인까지 동반 가능
  희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.(최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
Read before Reservation
 • Reservations must be made at least 3 days prior to the tour date.
 • Individual: Up to 10 people
  ※ Gyeongbokgung/Changgyeonggung/Changdeokgung: 20 people (maximum)
 • Additional reservations are permitted for pre-existing reservations that do not exceed the limited number of the group by 5pm, one day prior to the tour date.
 • Other tourists may join your tour as long as it does not exceed the maximum number of the group.
 • Please be sure to select the date and time carefully as a tour guide is assigned immediately upon making a reservation.
 • Reservations for the following month are available from the 15th of the current month.
 • Masks are required for participation in all tour programs.
 • Please refrain from participating in any tour programs should you be experiencing any symptoms, including fever, coughing, congestion, muscle pain, stuffy nose, and/or sore throat.
 • Reservations for tourists under 14 years without an accompanying adult or guardian shall be canceled on site.
 • [As of one day prior to the tour date] All reservations shall be canceled in the event of emergency particulate matter reduction measures taken and/or inclement weather conditions (ex. excessive heat waves, typhoons, heavy rain, and more) that may impede Seoul Guided Walking Tour operations.
 • The Seoul Guided Walking Tour administration office and tour guide affiliates are not responsible for any accidents that happen to occur during the tour program.
 • If you are unable to go on a tour, please cancel the reservation at least 4 hours before the tour starts. If you cancel your reservation more than twice with less than 4 hours left, future reservations may be restricted.
Read before Reservation
 • Reservation shall be made at least 1 week before the tour day.
 • The course is for tourists with mobility problems (Senior, people with disability, stroller user).
 • You may not use the course without an assistant (or companion)
  ※ At least one assistant shall accompany a tourist with mobility problem
  ※ In case of electric assisting device users (electric wheelchair, electric scooter users), one assistant may accompany up to 4 tourists with mobility problem
 • Reservation may be canceled when a guide is unavailable on the desired date and course.
 • Seoul Guided Walking Tour Office (02-6925-0777) will contact you to confirm reservation.
  (At least 5 days~1 month before tour day) Reservation may be canceled when Seoul Guided Walking Tour Office cannot reach you for more than 3 times.
 • Seoul Guided Walking Tour Office and Seoul culture and tourism guide are not liable for the safety accidents during the Seoul Guided Walking Tour.
 • All reservations are canceled when Seoul Guided Walking Tour is unavailable due to Particulate Matter Reduction Measure or other weather conditions (heat wave, typhoon, heavy rain). (As of the date before the tour day)
予約前の案内事項
 • ソウル徒歩解説観光のご予約は観光予定日を基準に3日前までとさせて頂きます。
 • 個人予約:最大10名
  ※京福級、昌徳宮、昌慶宮は20名様までご予約頂けます。
 • 既にご予約頂いたコースの中でグループごとに定員を超えない場合に限り、観光予定日の1日前の17まで人数を追加することが出来ます。
 • コースごとに定員を超えない場合、他のチームと共に観光する可能性もあります。
 • ソウル徒歩解説観光はご予約いただき次第、解説士が自動に割り当てられるシステムですので、くれぐれも慎重にご予約を行ってください。
 • 翌月のご予約は前月の15日から可能です。
 • コロナ予防のため解説プログラム参加の際は、必ずマスク着用をお願いいたします。
 • 発熱または呼吸症状(熱、咳、痰、筋肉痛、鼻づまり、喉の痛みなど)がある場合は、解説プログラムへのご参加はお控えください。
 • 保護者を同伴しない満14歳未満の観光客は、現場でキャンセルとなります。
 • PM2.5非常低滅措置の発令およびその他の気象状況の悪化(猛暑、台風、豪雨など)により徒歩観光の運営が難しい場合は、すべての予約が一括キャンセルされます。(観光予定日の前日基準)
 • 観光中に発生する安全事故について、ソウル徒歩解説観光事務局とソウル文化観光解説士は責任を負いません。
 • 日本語解説のお申込みは日本人のみとさせて頂きます。
 • ご予約の後、当日ご参加が出来なくなった際、観光予定時間を基準に少なくとも4時間前まではお取り消しください。4時間未満の状況での予約の取り消しが2回以上発生した場合、今後予約が制限しかねません。
予約前の案内事項
 • 予約は観光日を基準として少なくとも1週間前まで可能です。
 • 本コースは、移動弱者(移動が不自由な高齢者、障害者、ベビーカー利用者など)のためのコースです。
 • 補助人(或いは同行人)を伴わない場合は利用できません。
   ※歩行弱者1人当たり少なくとも1人以上の補助人を伴う
   ※電動補助具(電動車椅子、電動スクーターなど)使用者の場合、補助人1当たり歩行弱者最大4人まで同伴可能
 • ご希望の日付及びコースに活動可能な解説士がいない場合、予約はキャンセルされることがあります。
 • 予約を確認するため、徒歩観光事務局(02-6925-0777)で確認のための連絡が行われます。
  (少なくとも5日~1ヶ月前)3回以上電話が通じない場合、予約が取り消されることがあります。
 • 解説を進行する時に発生する安全事故に対し、徒歩観光事務局とソウル文化観光解説士は
  責任を負いません。
 • PM 2.5(ピーエムにてんご)の非常低減措置発令及びその他の気象悪化(猛暑、台風、暴雨など)によって
   徒歩観光の運営が困難な場合、すべての予約は一括キャンセルされます。
   (観光日前日基準)
预约前说明事项
 • 至少在观光当日前三天预约,方可预约成功。
 • 个人预约:最多10名
  *景福宫、昌庆宫、昌德宫:最多20名
 • 在已登记的预约团体中,直接待不超过预约人数的团体,可在前一天17时前追加预约。
 • 如果不超过每条路线的限定人数,可能会与其他预约者一同观光。
 • 首尔徒步解说观光项目会在接受预约的同时分配解说员,请慎重预约。
 • 如需预约下个月的观光解说,可在前一个月的15号以后预约。
 • 为了预防新冠肺炎的扩散,参加徒步观光解说活动时必须佩戴口罩。
 • 如有发热或呼吸道症状(发烧、咳嗽、痰液、肌肉痛、鼻塞、咽喉痛等),请避免参加解说活动。
 • 未满14岁的儿童游客,如无监护人随行,则会在现场取消解说活动。
 • 由于雾霾应急减排措施启动,或其他天气恶化(炎热、台风、暴雨等)导致徒步观光活动难以进行时,所有预约将一次性取消。(以观光当日前一天为基准)
 • 对于解说活动中发生的安全事故, 首尔徒步解说旅游事务局和首尔文化观光解说公司不与负责。
 • 以韩语为母语的韩国国民,不可申请外语解说。
 • 若预约后不可避免地无法参加观光活动,请以观光时间为准至少4小时前取消预约。如果在观光时间前不足4小时的情况下取消预约两次以上的话,以后的预约可能会收到限制。
预约前说明事项
 • 观光日基准最少1日前方可进行预约。
 • 本线路是为了行动不便者(行动不便的高龄者、残疾人、婴儿车利用者等)的路线。
 • 无辅助人员(或同行人)伴随时,不可利用。
  ※ 步行不便者1名至少需要1名以上的辅助人员陪同。
  ※ 电动辅助器具(电动轮椅、电动独轮车等)使用者时,每一位辅助人员最多可陪同 4名步行不便者。
 • 希望观光的日期及线路上无解说员时,预约有可能被取消。
 • 为了确认预约,徒步观光事务局(02-6925-0777)会致电进行确认。
  (最少5日~一个月前) 3次以上无法连接时,预约将被取消。
 • 进行解说时,对于有可能发生的安全事故,徒步观光事务局和首尔文化观光解说员概不负责。
 • 因发布微尘紧急低减措施及其他气象恶化(暴热、台风、暴雨等),无法运营 徒步观光时,所有预约会批量取消。
  (观光前日基准)
預約前說明事項
 • 至少在觀光當日前三天預約, 方可預約成功。
 • 個人預約: 最多10名
  ※ 景福宮、昌慶宮、昌德宮: 最多20名
 • 在已登記的預約團體中, 直接待不超過預約人數的團體, 可在前一天17時前追加預約。
 • 如果不超過每條路線的限定人數, 可能會與其他預約者一同觀光。
 • 서首爾徒步解說觀光項目會在接受預約的同時分配解說員, 請慎重預約。
 • 如需預約下個月的觀光解說, 可在前一個月的15號以後預約。
 • 爲了預防新冠肺炎的擴散, 參加徒步觀光解說活動時必須佩戴口罩。
 • 如有發熱或呼吸道症狀(發燒、咳嗽、痰液、肌肉痛、鼻塞、咽喉痛等)請避免參加解說活動。
 • 未滿14歲的兒童遊客, 如無監護人隨行, 則會在現場取消解說活動。
 • 由於霧霾應急減排措施啓動. 或其他天氣惡化(炎熱、颱風、暴雨等)導致徒步觀光活動難以進行時, 所有預約將一次性取消。 (以觀光當日前一天爲基準)
 • 對於解說活動中發生的安全事故, 首爾徒步解說旅遊事務局和首爾文化觀光解說公司不與負責。
 • 以韓語爲母語的韓國國民,不可申請外語解說。
 • 若預約後不可避免地無法參加觀光活動, 請以觀光時間爲準至少4小時前取消預約。如果在觀光時間前不足4小時的情況下取消預約兩次以上的話, 以後的預約可能會收到限制。
預約前說明事項
 • 觀光日基準最少1日前方可進行預約。
 • 本線路是為了行動不便者(行動不便的高齡者、殘疾人、嬰兒車利用者等)的路線。
 • 無輔助人員(或同行人)伴隨時,不可利用。
  ※ 步行不便者1名至少需要1名以上的輔助人員陪同。
  ※ 電動輔助器具(電動輪椅、電動獨輪車等)使用者時,每壹位輔助人員最多可陪同 4名步行不便者。
 • 希望觀光的日期及線路上無解說員時,預約有可能被取消。
 • 為了確認預約,徒步觀光事務局(02-6925-0777)會致電進行確認。
  (最少5日~壹個月前) 3次以上無法連接時,預約將被取消。
 • 進行解說時,對於有可能發生的安全事故,徒步觀光事務局和首爾文化觀光 解說員概不負責。
 • 因發布微塵緊急低減措施及其他氣象惡化(暴熱、臺風、暴雨等),無法運營 徒步觀光時,所有預約會批量取消。 (觀光前日基準)