langkau navigasi
> Cadangan Perjalanan> Destinasi Pilihan Seoulite
Destinasi Pilihan Seoulite

Lawatan Kulinari di Seoul. Gandakan keseronokan sepanjang perjalanan anda

Published Date : 20.10.2022 / Edited Date : 22.11.2022
Lawatan Kulinari di Seoul. Gandakan keseronokan sepanjang perjalanan anda

Adakah anda seseorang yang suka membuat perancangan semasa dalam perjalanan, atau adakah anda seseorang yang lebih memilih untuk mengembara tanpa rancangan? Di sini, kami telah menyediakan lawatan kulinari Seoul yang boleh menambahkan keseronokan sepanjang perjalanan anda, tanpa melihat latar belakang kebiasaan anda. Di lorong harian yang digunakan di Seoul sebenarnya terdapat deretan koleksi restoran yang saling tak tumpah seperti sebuah khazanah yang tersembunyi. Mari kita meneroka lorong yang penuh dengan restoran yang menjadi salah satu tarikan yang telah lama bertapak di lorong itu dan semestinya mengalu-alukan kedatangan orang ramai dengan keramahan dan kemesraan mereka.

Ini adalah panduan untuk semua orang, sama ada untuk mereka yang sedia ada mempunyai perancangan yang teliti mahupun mereka yang tidak mempunyai sebarang perancangan langsung! Mari mulakan lawatan pelancongan masakan Seoul yang pasti akan memberikan keseronokan perjalanan lebih mengujakan.

Lorong makanan yang mempunyai tarikan tersendiri berbanding tempat terkenal, Lorong Galbi Seongsu-dong

📍 27, Seoulsup 4-gil, Seongdong-gu, Seoul

Seongsu-dong merupakan sebuah tempat yang menyatukan pelbagai keseronokan di dunia. Setiap tempat yang ditawarkan seperti kafe, restoran, bar, kedai aksesori dan lain-lain, sama ada hiasan dalaman ataupun suasana persekitaran mempunyai trend tersendiri. Di Seongsu-dong merupakan tempat popular di mana generasi MZ mengasaskan trend ini. Tempat ini menyimpan seribu satu cerita dan terdapat juga lorong khas yang dipenuhi dengan restoran lama. Lorong ini ialah lorong Seongsu-dong Galbi.

Sejarah Lorong Galbi Seongsu-dong bermula pada tahun 1970-an apabila litar lumba dibina di Seongsu-dong. Kedai-kedai Galbi di lorong ini dengan sejarah panjang kira-kira 50 tahun berkumpul dan menciptakan tempat yang unik ini di Seongsu-dong, yang dilengkapi dengan pelbagai trend yang mencipta suasana berbeza dan penuh nostalgia. Berhampiran Pintu Keluar 8 Stesen Seongsu, di antara bangunan tinggi dan mewah di Seongsu-dong, anda boleh menemui bangunan rendah yang jarang ditemui dan lorong galbi yang penuh dengan tangan terbuka masyarakatnya kepada orang ramai dengan papan tanda lama. Restoran rusuk yang dipilih sebagai restoran rusuk yang wajib dicuba sebelum tamat tayangan daripada rancangan TV seperti 'Wednesday Food Talk', program pelancongan restoran Korea yang popular, juga terletak di sini. Apabila tiba masa untuk makan, lorong Galbi penuh dengan kerusi, dan jika cuaca baik, anda boleh makan di meja luar.

Apabila cuaca dan suhu sempurna, anda pasti akan teruja menikmati dan mengetahui bahawa kebahagiaan terwujud di sini apabila anda memasukkan kemulut anda daging panggang arang yang lazat dan menikmati sup daging lembu yang pekat.

Mari menikmati keselesaan kedai lama penuh bersejarah dan rasai pengalaman berharga yang semakin mendalam seiring dengan berlalunya masa di lorong Galbi iaitu lorong yang penuh dengan keunikan dan berbeza di Seongsu-dong yang juga merupakan tempat terkenal di Seoul. Ia akan memaniskan perjalanan penerokaan anda dan memenuhi citarasa anda sama seperti rempah galbi yang manis.

Terdapat banyak yang boleh dilihat di sekitar Seongsu-dong iaitu kawasan popular di Seoul. Namun begitu, jika anda sudah kenyang dengan galbi yang lazat di lorong Galbi, mari meneruskan penerokaan anda bersiar-siar sambil menikmati cuaca musim luruh yang bagus untuk bersiar-siar. Mari kita menikmati suasana percintaan malam musim luruh dengan bersiar-siar melalui Hutan Seoul atau Jungnangcheon, tempat percutian hijau di pusat bandar Seoul.

Lorong Kalguksu di Pasar Namdaemun, pasar awam yang mewakil Seoul

📍 42-1, Pasar Namdaemun 4-gil, Jung-gu, Seoul

Mengembara dan mengunjungi pasar awam merupakan salah satu cara terbaik dan terpantas untuk mempelajari sejarah dan mendekati budaya masyarakat sekitar. Pasar Namdaemun Seoul merupakan saksi nyata kepada sejarah kewujudan Pasar Awam Korea, yang bermula sejak Dinasti Joseon dan melalui rentetan sejarah moden yang panjang dan kontemporari Korea. Selain itu, ia juga merupakan pasar awam yang menjadi mercu tanda yang ada di Seoul. Bermula dengan Namdaemun, khazanah negara pertama Korea, kira-kira 10,000 kedai berkumpul di Pasar Namdaemun. Pelbagai pilihan pakaian, aksesori, pelbagai barangan, hasil pertanian dan perikanan, dsb. Terdapat begitu banyak jenis sehingga adalah tidak berlebihan jika dikatakan bahawa ia tidak tersedia ditempat lain di dunia ini selain Pasar Namdaemun. Pasar Namdaemun, merupakan tempat peniaga dan orang ramai berkumpul untuk jangka masa yang lama dan tidak dapat dinafikan bahawa tempat ini sememangnya syurga makanan. Pelbagai jenis minuman dan makanan ringan menggoda kita dengan menyebarkan aroma lazat makanan di setiap lorong.

Kalguksu adalah salah satu hidangan lazat yang mesti anda cuba apabila anda pergi ke pasar awam ini. Kalguksu ialah hidangan popular di Pasar Namdaemun, sehingga terbentuknya Lorong Kalguksu. Di lorong kalguksu di Pasar Namdaemun, restoran kalguksu berjajar di antara kedua-dua belah kiri dan kanan jalanan yang mengeluarkan aroma minyak bijan yang harum. Jom merasai kelazatan kalguksu dengan mengikuti langkah-langkah unik untuk menikmati makanan tersebut dengan menuang kuah sup berperisa ke atas longgokan mee, taburan bijan, serbuk rumpai laut dan tauhu, dan sesudu perasa yang mengandungi resipi rahsia dari setiap kedai.

Lorong Kalguksu bukan sahaja menjual Kalguksu sahaja tetapi juga beras barli dan beras pulut yang mengagumkan. Pasar yang luas ini menawarkan kalguksu dan naengmyeon untuk dinikmati sehingga mereka yang sedang menikmati nasi juga ingin mencubanya. Pada ketika ini adalah musim luruh semakin membuka tirainya dan cuaca sekitar semakin sejuk. Oleh itu, mari kita kunjungi Pasar Namdaemun iaitu tempat yang tepat untuk kita berkongsi suka dan duka Seoul dan menikmati semangkuk kalguksu dengan sup hangat. Dengan tawaran harga yang berpatutan, layanan yang penuh kemesraan dan sambutan penuh alu-aluan daripada masyarakat tempatan pasaran perwakilan Seoul akan menjadikan perjalanan anda lebih berharga.

Terdapat pelbagai perkara menarik untuk dilawati dan dinikmati di sekitar Pasar Namdaemun. Selain dari Lorong Kalguksu, Lorong Galchijorim yang terkenal juga terletak di Pasar Namdaemun. Ia akan menjadi perjalanan yang bermakna untuk melawat Sungnyemun Gate, khazanah negara pertama Korea, atau Taman Namsan, tapak peringatan Kim Gu, yang mengetuai gerakan kemerdekaan Korea.

Pergi ke sini pada hari hujan, Lorong Pajeon Stesen Hoegi

📍 8, Hoeiro 28-gil, Dongdaemun-gu, Seoul

Adakah kerana bunyi gemersik jeon memercik dalam minyak goreng seakan-akan berbunyi hujan? Ataupun kerana anda ingin merasai kebahagianan menyantap makanan rangup, merasai pengalaman yang tidak seperti terperangkap dalam dunia suasana cuaca yang lembap? Di Korea terutamanya pada hari hujan, adalah sukar untuk mencari tempat duduk kosong di semua rumah yang menjual jeon. Hal ini kerana, orang ramai lebih memilih untuk berkumpul dan menikmati jeon yang rangup yang telah digoreng rangup dalam rendaman minyak goreng.

Di Hwigyeong-dong merupakan tempat beberapa universiti terletak dan di tempat tersebut terdapat 'Lorong Pajeon Stesen Hoegi' di mana aroma bau minyak yang menyelerakan memukau setiap orang yang berada di tempat tersebut. Lorong Pajeon, terletak kira-kira dua blok dari Pintu Keluar 1 Stesen Hoegi ke arah Universiti Kyunghee. Awal mula memulakan sejarahnya dengan penubuhan daerah komersial Universiti Kyunghee pada tahun 1970. Pelajar dari seluruh universiti secara automatik berkumpul di sini, dan Lorong Pajeon memikat hati dan dapat memenuhi selera perut anak muda. Kini tempat tersebut telah menjadi lorong selera makan yang cukup dikenali oleh pelancong asing yang berkunjung ke Seoul.

Pajeon dari lorong Pajeon Hoegi-dong ini tebal seperti katsu, dan dipanggil 'pork cutlet pajeon' kerana ia dibakar seperti jeon yang digoreng dan memberikan tekstur rangup yang khas. Tetapi harganya lebih murah berbanding tempat lain. Sikap murah hati para peniaga pula adalah bonus. Pelbagai set menu disediakan supaya anda boleh menikmati pelbagai jenis sup, seperti Dotori-muk, Golbaengi-muchim, dan sup yang sesuai dengan pajeon. Pajeon yang dimakan bersama segelas makgeolli tebal pada hari hujan, adalah makanan istimewa yang boleh dinikmati dalam kehidupan seharian. Mari kita duduk di kedai pajeon lama di mana, walaupun coretan yang ditulis oleh seseorang pada kertas dinding memudar sehingga terasa seperti ayat puisi, marilah kita makan secawan pajeon tebal dan menikmati minum makgeolli seperti perlakuan cinta orang Korea terhadap makanan itu. Segala rasa penat kehidupan dan penat mengembara semuanya akan hilang digantikan dengan kesenangan.

Mari melawat 'Hoegi-dong Annyeong Village', yang terkenal dengan zon foto dengan mural, seterusnya menerokai laluan bersejarah dari 'Annyeong Village' ke Kuil Yeonhwasa dan Kuil Cheongnyangsa serta Taman Hijau Hongneung. Kampus Universiti Kyunghee terkenal dengan bangunan utama dan daun musim luruh yang mengingatkan Greece, memukau sangat cantik sehingga menjadi destinasi pelancongan popular di China dan Jepun.

Mencari rasa nostalgia ayam goreng bulat, Lorong ayam goreng bulat Cheongnyangni

📍 635-1 Jegi-dong, Dongdaemun-gu, Seoul

Apabila anda menonton drama Korea, anda sering melihat adegan makan ayam goreng. Pelakon bertemu rakan-rakan atau mengadakan majlis makan malam, mahupun bekerja sambilan di kedai ayam goreng dalam drama "Goblin" dan ada anak perempuan restoran ayam goreng muncul sebagai watak utama dalam drama "Business Proposal". Gabungan ayam rangup dan bir sejuk yang kelihatan melalui monitor akan membuatkan anda meleleh air liur setiap kali melihatnya. Di Korea terdapat banyak jenis ayam goreng. Ayam yang digoreng dengan minyak, ayam perasa pedas, ayam masak kicap dan ayam panggang ringan dan masin, dll. Lalu bagaimana orang Korea makan ayam goreng pada zaman dahulu? Anda boleh mencari jawapannya dengan mengunjungi Pasar Cheongnyangni, pasar tradisional kedua terbesar di Seoul selepas Pasar Namdaemun.

Tempat di mana ayam goreng gang Cheongnyangni terletak adalah di kompleks kompleks pasar, tempat Pasar Tradisional berkumpul seperti Pasar Cheongnyangni, Pasar Hasil Pertanian dan Perikanan, Pasar Ubat, Pasar Gyeongdong, serta Pasar Buah-buahan dan Sayur-sayuran. Apabila anda keluar dari Exit 1 Stesen Cheongnyangni dan melihat-lihat pasar sambil merasai semangat yang bertenaga yang boleh anda rasai di pasaran, anda akan segera menemui seluruh lorong ayam goreng dengan aroma ayam goreng yang lazat. Kedai ayam goreng bulat di lorong ayam goreng Cheongnyangni dengan suasana mesra para penjual ayam goreng bulat lama yang digoreng dalam kawah. Terdapat dua sebab mengapa keseluruhan ayam goreng yang anda boleh rasai di seluruh lorong ayam goreng adalah istimewa. Pertama, ayam keseluruhan digoreng dengan cili merah, keledek, atau kuih beras. Yang kedua ialah kicap. Setiap kedai mempunyai resepi yang berbeza, tetapi terdapat sos istimewa yang mengandungi lada cayenne cincang bersama kicap atau bawang adalah rahsia untuk membuat ayam goreng itu rasa segar dan anda boleh memakannya sepanjang jalan.

Perbualan mesra antara pelawat pasar dan peniaga, serta produk tandatangan pasaran, adalah salah satu lagi bahagian hebat dalam perjalanan. Mari ikuti lawatan pasar ke lorong ayam goreng Cheongnyangni, di mana anda boleh merasai ayam goreng penuh istimewa pada harga yang jauh lebih murah daripada kedai ayam goreng biasa, serta melihat pasaran unik seperti herba dan produk lama yang biasanya sukar didapati..

Pasar Cheongnyangni merupakan terletaknya Lorong Ayam Goreng Cheongnyangni dan tempat berkumpul untuk pasar khusus. Mereka menjual semua jenis makanan, seperti hasil pertanian yang murah dan berkualiti, makanan laut segar, dan herba yang baik untuk badan. Restoran dan gerai tepi jalan di sekitar pasar juga banyak menjual makanan seperti cheonggukjang dan makanan ringan seperti jagung dan mandu.

Tags

#Lorong Galbi Seongsu-dong # Lorong Kalguksu di Pasar Namdaemun #Lorong Pajeon Stesen Hoegi # Lorong ayam goreng bulat Cheongnyangni

예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 3일 전까지 가능합니다.
 • 개인예약: 최대 10명
  ※ 경복궁/창경궁/창덕궁: 최대 20명
 • 기존 등록된 예약 중 그룹별 정원을 초과하지 않는 예약에 한하여, 1일 전 17시까지 추가 예약 가능합니다.
 • 코스별 정원을 초과하지 않는 경우, 다른 예약자와 함께 관광하게 될 수 있습니다.
 • 서울도보해설관광 프로그램은 예약접수와 동시에 해설사가 배정되므로 신중하게 예약해주시기 바랍니다.
 • 다음달 예약은 전달 15일 이후부터 가능합니다.
 • 해설 프로그램 참여 시 코로나19 감염 예방을 위해 반드시 마스크를 착용하여 주시기 바랍니다.
 • 발열 또는 호흡기 증상(열, 기침, 가래, 근육통, 코막힘, 인후통 등)이 있는 경우, 프로그램 참여를 삼가주시기 바랍니다.
 • 보호자가 동반하지 않는 만 14세 미만의 아동 관광객의 경우, 현장에서 취소됩니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우, 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 서울도보해설관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 한국어를 모국어로 사용하는 대한민국 국민의 경우, 외국어 해설 신청이 불가능합니다.
 • 예약 후 불가피하게 참석이 어려운 경우, 관광시간 기준 최소 4시간 전에 예약을 취소하여 주시기 바랍니다. 관광시간이 4시간 미만으로 남은 상태에서 예약을 취소하는 일이 2회 이상 발생할 경우, 향후 예약이 제한될 수 있습니다.
 • 개인예약은 1인부터 가능하나, 최소 출발 인원은 3인입니다. 관광일 2일 전까지 누적 예약인원이 3인 미만일 경우, 해당 예약은 자동 취소됩니다. 출발 확정 또는 예약취소의 경우, 문자로 안내해드리겠습니다.
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최대 6개월 전부터 최소 5일 전까지 신청 가능합니다.
 • 단체예약 : 11명 이상
  ※ 경복궁/창경궁/창덕궁: 21명 이상
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동 가능한 해설사가 없는 경우, 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 특히 주말 및 공휴일, 봄(4~5월)/가을(9~11월) 성수기에는 예약이 조기마감될 수 있으니 유의하여 주시기 바랍니다.
 • 예약확인을 위해 도보해설관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다. 관광일 기준 최소 5일 전~1달 전 3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시, 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 경복궁/창덕궁/창경궁/덕수궁 35인 이상 관람 시, 해당 궁궐 사이트에서 15일 전 단체 입장신청이 필요합니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 서울도보해설관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 보호자가 동반하지 않는 만 14세 미만의 아동 관광객의 경우 현장에서 취소됩니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우, 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
 • 서울도보해설관광은 문화관광해설사의 자원봉사활동으로 운영되는 프로그램으로, 영리 목적의 신청을 엄격히 제한하고 있습니다.
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 덕수궁의 경우 복지카드를 지참한 관광객에 한하여 무료입장이 가능합니다.
  ※ 중증(1~3급) 동반인 포함 2명 무료※ 경증(4~6급) 장애인 본인 1인만 무료
 • 보호자 또는 보조자가 동반하지 않을 경우 이용이 불가능 합니다.※ 별도의 보조자가 없는 경우 사무국으로 문의 바랍니다. (02-6925-0777)
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.(최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 덕수궁의 경우 복지카드를 지참한 관광객에 한하여 무료입장이 가능합니다.
  ※ 중증(1~3급) 동반인 포함 2명 무료
  ※ 경증(4~6급) 장애인 본인 1인만 무료
 • 본 프로그램은 수화해설 중심으로 진행되며, 수화가 불가능한 경우 이용이 불가합니다.
 • 희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.
  (최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
예약 전 안내사항
 • 예약은 관광일 기준 최소 1주일 전까지 가능합니다.
 • 본 코스는 보행약자(거동이 불편한 고령자, 장애인, 유모차 이용자 등)를 위한 코스입니다.
 • 보호자를 동반하지 않을 시 이용이 불가능 합니다.※ 보행약자 1명당 보호자 최소 1인 이상 동반
  ※ 전동보장구(전동휠체어, 전동스쿠터 등) 사용자의 경우 보호자 1인당 보행약자 최대 4인까지 동반 가능
  희망하시는 날짜 및 코스에 활동가능한 해설사가 없는 경우 예약은 취소될 수 있습니다.
 • 예약확인을 위해 도보관광 사무국(02-6925-0777)에서 확인 연락이 진행됩니다.(최소 5일~한달 전)3회 이상 전화통화가 이뤄지지 않을 시 예약이 취소될 수 있습니다.
 • 해설 진행 시 발생하는 안전사고에 대해서 도보관광 사무국과 서울문화관광해설사는 책임을 지지 않습니다.
 • 미세먼지 비상저감조치 발령 및 기타 기상악화(폭염, 태풍, 폭우 등)로 인해 도보관광 운영이 어려운 경우 모든 예약은 일괄 취소됩니다. (관광일 전날 기준)
Read before Reservation
 • Reservations must be made at least 3 days prior to the tour date.
 • Individual: Up to 10 people
  ※ Gyeongbokgung/Changgyeonggung/Changdeokgung: 20 people (maximum)
 • Additional reservations are permitted for pre-existing reservations that do not exceed the limited number of the group by 5pm, one day prior to the tour date.
 • Other tourists may join your tour as long as it does not exceed the maximum number of the group.
 • Please be sure to select the date and time carefully as a tour guide is assigned immediately upon making a reservation.
 • Reservations for the following month are available from the 15th of the current month.
 • Masks are required for participation in all tour programs.
 • Please refrain from participating in any tour programs should you be experiencing any symptoms, including fever, coughing, congestion, muscle pain, stuffy nose, and/or sore throat.
 • Reservations for tourists under 14 years without an accompanying adult or guardian shall be canceled on site.
 • [As of one day prior to the tour date] All reservations shall be canceled in the event of emergency particulate matter reduction measures taken and/or inclement weather conditions (ex. excessive heat waves, typhoons, heavy rain, and more) that may impede Seoul Guided Walking Tour operations.
 • The Seoul Guided Walking Tour administration office and tour guide affiliates are not responsible for any accidents that happen to occur during the tour program.
 • If you are unable to go on a tour, please cancel the reservation at least 4 hours before the tour starts. If you cancel your reservation more than twice with less than 4 hours left, future reservations may be restricted.
Read before Reservation
 • Reservation shall be made at least 1 week before the tour day.
 • The course is for tourists with mobility problems (Senior, people with disability, stroller user).
 • You may not use the course without an assistant (or companion)
  ※ At least one assistant shall accompany a tourist with mobility problem
  ※ In case of electric assisting device users (electric wheelchair, electric scooter users), one assistant may accompany up to 4 tourists with mobility problem
 • Reservation may be canceled when a guide is unavailable on the desired date and course.
 • Seoul Guided Walking Tour Office (02-6925-0777) will contact you to confirm reservation.
  (At least 5 days~1 month before tour day) Reservation may be canceled when Seoul Guided Walking Tour Office cannot reach you for more than 3 times.
 • Seoul Guided Walking Tour Office and Seoul culture and tourism guide are not liable for the safety accidents during the Seoul Guided Walking Tour.
 • All reservations are canceled when Seoul Guided Walking Tour is unavailable due to Particulate Matter Reduction Measure or other weather conditions (heat wave, typhoon, heavy rain). (As of the date before the tour day)
予約前の案内事項
 • ソウル徒歩解説観光のご予約は観光予定日を基準に3日前までとさせて頂きます。
 • 個人予約:最大10名
  ※京福級、昌徳宮、昌慶宮は20名様までご予約頂けます。
 • 既にご予約頂いたコースの中でグループごとに定員を超えない場合に限り、観光予定日の1日前の17まで人数を追加することが出来ます。
 • コースごとに定員を超えない場合、他のチームと共に観光する可能性もあります。
 • ソウル徒歩解説観光はご予約いただき次第、解説士が自動に割り当てられるシステムですので、くれぐれも慎重にご予約を行ってください。
 • 翌月のご予約は前月の15日から可能です。
 • コロナ予防のため解説プログラム参加の際は、必ずマスク着用をお願いいたします。
 • 発熱または呼吸症状(熱、咳、痰、筋肉痛、鼻づまり、喉の痛みなど)がある場合は、解説プログラムへのご参加はお控えください。
 • 保護者を同伴しない満14歳未満の観光客は、現場でキャンセルとなります。
 • PM2.5非常低滅措置の発令およびその他の気象状況の悪化(猛暑、台風、豪雨など)により徒歩観光の運営が難しい場合は、すべての予約が一括キャンセルされます。(観光予定日の前日基準)
 • 観光中に発生する安全事故について、ソウル徒歩解説観光事務局とソウル文化観光解説士は責任を負いません。
 • 日本語解説のお申込みは日本人のみとさせて頂きます。
 • ご予約の後、当日ご参加が出来なくなった際、観光予定時間を基準に少なくとも4時間前まではお取り消しください。4時間未満の状況での予約の取り消しが2回以上発生した場合、今後予約が制限しかねません。
予約前の案内事項
 • 予約は観光日を基準として少なくとも1週間前まで可能です。
 • 本コースは、移動弱者(移動が不自由な高齢者、障害者、ベビーカー利用者など)のためのコースです。
 • 補助人(或いは同行人)を伴わない場合は利用できません。
   ※歩行弱者1人当たり少なくとも1人以上の補助人を伴う
   ※電動補助具(電動車椅子、電動スクーターなど)使用者の場合、補助人1当たり歩行弱者最大4人まで同伴可能
 • ご希望の日付及びコースに活動可能な解説士がいない場合、予約はキャンセルされることがあります。
 • 予約を確認するため、徒歩観光事務局(02-6925-0777)で確認のための連絡が行われます。
  (少なくとも5日~1ヶ月前)3回以上電話が通じない場合、予約が取り消されることがあります。
 • 解説を進行する時に発生する安全事故に対し、徒歩観光事務局とソウル文化観光解説士は
  責任を負いません。
 • PM 2.5(ピーエムにてんご)の非常低減措置発令及びその他の気象悪化(猛暑、台風、暴雨など)によって
   徒歩観光の運営が困難な場合、すべての予約は一括キャンセルされます。
   (観光日前日基準)
预约前说明事项
 • 至少在观光当日前三天预约,方可预约成功。
 • 个人预约:最多10名
  *景福宫、昌庆宫、昌德宫:最多20名
 • 在已登记的预约团体中,直接待不超过预约人数的团体,可在前一天17时前追加预约。
 • 如果不超过每条路线的限定人数,可能会与其他预约者一同观光。
 • 首尔徒步解说观光项目会在接受预约的同时分配解说员,请慎重预约。
 • 如需预约下个月的观光解说,可在前一个月的15号以后预约。
 • 为了预防新冠肺炎的扩散,参加徒步观光解说活动时必须佩戴口罩。
 • 如有发热或呼吸道症状(发烧、咳嗽、痰液、肌肉痛、鼻塞、咽喉痛等),请避免参加解说活动。
 • 未满14岁的儿童游客,如无监护人随行,则会在现场取消解说活动。
 • 由于雾霾应急减排措施启动,或其他天气恶化(炎热、台风、暴雨等)导致徒步观光活动难以进行时,所有预约将一次性取消。(以观光当日前一天为基准)
 • 对于解说活动中发生的安全事故, 首尔徒步解说旅游事务局和首尔文化观光解说公司不与负责。
 • 以韩语为母语的韩国国民,不可申请外语解说。
 • 若预约后不可避免地无法参加观光活动,请以观光时间为准至少4小时前取消预约。如果在观光时间前不足4小时的情况下取消预约两次以上的话,以后的预约可能会收到限制。
预约前说明事项
 • 观光日基准最少1日前方可进行预约。
 • 本线路是为了行动不便者(行动不便的高龄者、残疾人、婴儿车利用者等)的路线。
 • 无辅助人员(或同行人)伴随时,不可利用。
  ※ 步行不便者1名至少需要1名以上的辅助人员陪同。
  ※ 电动辅助器具(电动轮椅、电动独轮车等)使用者时,每一位辅助人员最多可陪同 4名步行不便者。
 • 希望观光的日期及线路上无解说员时,预约有可能被取消。
 • 为了确认预约,徒步观光事务局(02-6925-0777)会致电进行确认。
  (最少5日~一个月前) 3次以上无法连接时,预约将被取消。
 • 进行解说时,对于有可能发生的安全事故,徒步观光事务局和首尔文化观光解说员概不负责。
 • 因发布微尘紧急低减措施及其他气象恶化(暴热、台风、暴雨等),无法运营 徒步观光时,所有预约会批量取消。
  (观光前日基准)
預約前說明事項
 • 至少在觀光當日前三天預約, 方可預約成功。
 • 個人預約: 最多10名
  ※ 景福宮、昌慶宮、昌德宮: 最多20名
 • 在已登記的預約團體中, 直接待不超過預約人數的團體, 可在前一天17時前追加預約。
 • 如果不超過每條路線的限定人數, 可能會與其他預約者一同觀光。
 • 서首爾徒步解說觀光項目會在接受預約的同時分配解說員, 請慎重預約。
 • 如需預約下個月的觀光解說, 可在前一個月的15號以後預約。
 • 爲了預防新冠肺炎的擴散, 參加徒步觀光解說活動時必須佩戴口罩。
 • 如有發熱或呼吸道症狀(發燒、咳嗽、痰液、肌肉痛、鼻塞、咽喉痛等)請避免參加解說活動。
 • 未滿14歲的兒童遊客, 如無監護人隨行, 則會在現場取消解說活動。
 • 由於霧霾應急減排措施啓動. 或其他天氣惡化(炎熱、颱風、暴雨等)導致徒步觀光活動難以進行時, 所有預約將一次性取消。 (以觀光當日前一天爲基準)
 • 對於解說活動中發生的安全事故, 首爾徒步解說旅遊事務局和首爾文化觀光解說公司不與負責。
 • 以韓語爲母語的韓國國民,不可申請外語解說。
 • 若預約後不可避免地無法參加觀光活動, 請以觀光時間爲準至少4小時前取消預約。如果在觀光時間前不足4小時的情況下取消預約兩次以上的話, 以後的預約可能會收到限制。
預約前說明事項
 • 觀光日基準最少1日前方可進行預約。
 • 本線路是為了行動不便者(行動不便的高齡者、殘疾人、嬰兒車利用者等)的路線。
 • 無輔助人員(或同行人)伴隨時,不可利用。
  ※ 步行不便者1名至少需要1名以上的輔助人員陪同。
  ※ 電動輔助器具(電動輪椅、電動獨輪車等)使用者時,每壹位輔助人員最多可陪同 4名步行不便者。
 • 希望觀光的日期及線路上無解說員時,預約有可能被取消。
 • 為了確認預約,徒步觀光事務局(02-6925-0777)會致電進行確認。
  (最少5日~壹個月前) 3次以上無法連接時,預約將被取消。
 • 進行解說時,對於有可能發生的安全事故,徒步觀光事務局和首爾文化觀光 解說員概不負責。
 • 因發布微塵緊急低減措施及其他氣象惡化(暴熱、臺風、暴雨等),無法運營 徒步觀光時,所有預約會批量取消。 (觀光前日基準)