스킵 네비게이션
Cuti Umum Negara
> Maklumat Perjalanan> Tips Perjalanan> Cuti Umum Negara

Cuti Umum Negara Republik Korea

Cuti Umum Negara

Orang Korea secara rasminya mengikut kalendar Gregory (solar). Terdapat 11 hari cuti umum, kebanyakannya mempunyai tarikh tetap. Walau bagaimanapun, sesetengah daripadanya disambut mengikut kalendar lunar. Biasanya kedai dan perniagaan di Korea dibuka tujuh hari minggu pada kebanyakan cuti umum, dengan pengecualian cuti umum utama seperti Seollal (Tahun Baharu Lunar) dan Chuseok.


1 Januari  Hari Tahun Baru

1 Januari dilihat sebagai cuti umum di Korea dan banyak pejabat serta perniagaan mungkin ditutup. Orang ramai boleh menghantar mesej cuti umum kepada keluarga dan rakan atau menghadiri parti Malam Tahun Baharu, tetapi kebanyakan perayaan disimpan untuk cuti tahun baharu lunar, Seollal.


Tahun Baharu Lunar

Tahun Baharu Lunar, dikenali sebagai Seollal di Korea, salah satu cuti umum yang paling penting Korea. Hari pertama tahun lunar, sehari sebelum dan sehari selepas juga dianggap sebagai cuti umum. Semakin sambutan 3 hari ini hampir, kedai serbaneka dan pasar juga sesak dengan pembeli pada minit terakhir dan trafik antara Seoul dan wilayah ini juga sangat sesak kerana orang balik ke kampung mereka. Pelawat perlu maklum bahawa banyak kedai, restoran dan tempat lain juga ditutup pada masa ini. Walau bagaimanapun, tapak budaya seperti Kampung Hanok Namsangol, muzium dan istana mengadakan acara istimewa di mana pelancong boleh mengalami budaya dan permainan Korea.


1 Mac  Hari Gerakan Merdeka

Cuti umum ini memperingati 1 Mac Gerakan Merdeka tahun 1919. Pada hari ini, orang Korea mengisytiharkan kemerdekaan negara mereka daripada Jepun dengan mengumumkan Pengisytiharan Kemerdekaan Korea di Taman Tapgol (dulu dikenali sebagai Taman Pagoda), selepas Pergerakan Kemerdekaan tersebar di seluruh negara. Ini membawa kepada penubuhan Kerajaan Sementara Republik Korea.


5 Mei  Hari Kanak-kanak

Penulis dan aktivis sosial Kanak-kanak, Bang Jeong-hwan telah mengisytiharkan Hari Kanak-kanak pertama di Korea pada tahun 1923. Sejak dari itu, 5 Mei merupakan hari sambutan yang menghargai kanak-kanak di semua peringkat umur. Taman hiburan, zoo dan taman negara dipenuhi dengan keluarga pada hari ini.


8 April (Kalendar Lunar)  Hari Kelahiran Buddha

Korea menyambut kelahiran bersejarah Buddha, Siddhartha Gautama pada hari ke 8 daripada bulan lunar ke 4. Kuil Korea mengadakan perayaan dan perarakan serta menggantung tanglung yang berwarna-warni dengan ucapan yang baik. Jalan raya juga dibarisi dengan tanglung dan penduduk Seoul menikmati Perayaan dan Perarakan Tanglung Teratai pada hujung minggu yang paling hampir dengan cuti umum.


6 Jun  Hari Peringatan

Pada Hari Peringatan, orang Korea menunjukkan semangat patriotik mereka dengan mengingati lelaki dan perempuan yang terkorban dalam mempertahankan negara. Terdapat banyak sambutan yang diadakan di seluruh negara, tetapi perkhidmatan peringatan yang paling besar diadakan di Perkuburan Negara Seoul, dihadiri oleh presiden dan pegawai kerajaan penting lain. Veteran dan orang awam semuanya dialu-alukan di sambutan ini dan ramai orang lain memperingatinya dengan melawat salah satu daripada banyak peringatan dan monumen Korea. Bunyi siren selama seminit pada pukul 10 AM semasa orang ramai menundukkan kepala mereka dalam bertafakur. Banyak rumah juga dihiasi dengan bendera negara, Taegeukgi.


15 Ogos  Hari Pembebasan

Hari Pembebasan memperingati kekalahan pegawai Jepun dalam Perang Dunia II dan tamatnya penjajahan Jepun selama 35 tahun di Korea. ROK telah ditubuhkan pada hari yang sama pada tahun 1948. Acara sambutan diadakan di setiap pelosok negara, sambutan peringatan yang terbesar diadakan di Dewan Kemerdekaan Korea di Cheonan. Ramai orang mengibarkan Taegeukgi di luar rumah mereka pada hari ini.


15 Ogos (Kalendar Lunar)  Chuseok

Dikenali juga sebagai Gangawi, Chuseok adalah salah satu cuti umum tradisional yang paling penting di Korea (bersama dengan Seollal). Cuti umum jatuh pada hari ke 15 daripada bulan lunar ke 8, dengan sehari sebelum dan sehari selepas juga dianggap sebagai cuti umum untuk acara selama 3 hari. Semasa Chuseok, orang Korea berkumpul bersama keluarga mereka untuk menjalankan ritus nenek moyang, melawat kubur nenek moyang mereka dan makan jamuan tradisional, termasuk kek beras manis yang dipanggil seongpyeon. Orang di Korea tahu apabila Chuseok sudah semakin hampir kerana pasar dan kedai serbaneka dipenuhi dengan orang yang membeli hadiah dan makanan di saat akhir serta lebuh raya sesak dengan orang ramai yang cuba pulang ke kampung mereka. Banyak kedai dan restoran ditutup dalam masa ini, tetapi permainan tradisional seperti ssireum (gusti) dan tarian seperti ganggangsullae dipertontonkan di pesta dan tapak budaya seperti istana dan muzium mengadakan acara.


3 Oktober  Hari Penubuhan Negara

Hari ini menyambut penubuhan Gojoseon, kerajaan pertama Korea. Ia dikatakan bahawa Dangun, cucu kepada Hwanin (“Pembesar Syurga”), diasaskan oleh Gojoseon pada hari ke 3 daripada bulan lunar ke 10 pada 2333 SM. Dangjun dipuja dalam masa moden hari ini sebagai dewa oleh pengikut agama Cheondogyo dan Daejonggyo serta diperakui oleh orang Korea sebagai leluhur mistik bagi orang Korea.


9 Oktober  Hari Hangeul (Hangul)

Dikenali juga sebagai Hari Abjad Korea, hari ini meraikan penciptaan dan pengisytiharan Abjad Korea. Hangeul telah ditubuhkan oleh Raja Sejong yang Henat pada bulan ke 9 daripada kalendar lunar pada tahun 1447. Ditubuhkan pada tahun 1945 sebagai cuti umum negara, Hari Hangeul telah dikeluarkan sebagai cuti umum negara mengikut undang-undang pada tahun 1991 tetapi kekal sebagai hari peringatan negara. Setakat tahun 2013, Hari Hangeul telah mendapatkan semula statusnya sebagai cuti umum negara. Pameran, perayaan dan pertandingan yang sorotan abjad dan penggunaannya diadakan di seluruh negara.


25 Disember  Hari Krismas

Dengan populasi Kristian yang besar, Hari Krismas telah menjadi sambutan yang penting di ROK. Krismas memperingati kelahiran Nabi Isa, dengan ramai penganut yang pergi ke gereja dan mengadakan pemerhatian keagamaan. Untuk ramai warga Korea, ia merupakan cuti umum yang sekular dan romantik apabila pasangan pergi berjanji temu dan keluarga menikmati atmosfera perayaan.